Мандарина је једно од омиљених сладуњавих цитруса, која садржи много витамина који доприносе јачању организма
Мандарина је попут другог цитрусног воћа одличан извор витамина Ц, који је важан за имунитет и борбу против сезонских болести, чије симптоме ублажава и убрзава опоравак.
Богата је витаминима А, Ц и Б, а значајан је и извор фолне киселине, биофлавоноида и селена. С обзиром на то да садрже велику количину витамина Ц, мандарине могу да помогну организму да након болести што брже ојача, док ће витамин А одстранити остатке запаљења.
Мандарине су богате и витамином А и фолном киселином. Једна мандарина садржи 16 одсто дневне дозе витамина А и пет одсто дневне препоручене дозе фолне киселине.
Прочитајте још: Преласком на ЖЕНСКЕ ЦИГАРЕТЕ нећете престати са ПУШЕЊЕМ, само ће се десити ОВО
У сто грама наранџастог воћа, које је име добило према боји униформе кинеских јавних службеника, налази се око 30 милиграма овог нутријента, што задовољава трећину дневних потреба за витамином Ц. Ако сте прехлађени, у сок од мандарине додајте кашичицу меда и мало сока од лимуна.
Прочитајте још: Време је за нове одлуке: ГОДИНУ ЗАПОЧНИТЕ ВЕЖБАМА са тренером Маријом (ВИДЕО)
Мандарина је практичан, укусан и здрав залогај који пружа много нутритивних добробити. Витамин Ц игра битну улогу у синтези колагена и еластина у телу. Колаген и еластин су беланчевине које творе кожу, мишиће и остала везивна ткива. Овај витамин је снажан антиоксиданс и помаже телу у одстрањивању слободних радикала, који угрожавају здраве ћелије.
Поспешује зарастање рана и доприноси спречавању неуродегенеративних болести, артритиса, прехладе и грипа. Велик број истраживања је показао везу између повећаног узимања витамина Ц и смањене појаве неколико врста рака.
Мандарине су богате и витамином А и фолном киселином. Једна мандарина садржи 16 одсто дневне дозе витамина А и пет одсто дневне препоручене дозе фолне киселине.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ