Како се Васкрс приближава, домаћице широм земље увелико планирају празничну трпезу, пажљиво бирајући јела која ће тог светог дана красити њихове столове.

Васкрс није само најрадоснији хришћански празник, већ и дан испуњен дубоком симболиком и свако јело које се тада износи има своје значење, корене у традицији и поруку коју преноси.
Мед, слаткоћа Божје речи
На Васкршњем столу мед има посебно место. Он симболизује апостоле који су, попут пчела, неуморно ширили реч Божју светом. Кроз векове, мед је био симбол мудрости, обиља и божанске присутности, а његово конзумирање на Васкрс подсећа укућане да је духовна сласт важна колико и телесна.
Јагњетина, жртва и победа
јагње је један од најснажнијих хришћанских симбола, представља самог Исуса Христа, који се као Божји син жртвовао за спасење човечанства. Јагњетина на празничној трпези не служи само као главно јело, већ као подсетник на Његову жртву, трпљење и коначну победу над смрћу.
Фарбана јаја, симбол Васкрсења и новог живота
Ниједан Васкрс не може да прође без фарбаних јаја. Прво црвено јаје боји се на Велики четвртак и симболизује крв Христову, док су шарена јаја знак радости, обнове и новог живота. Овај обичај има и прехришћанске корене, али је у хришћанству добио дубље значење и постао неизоставан део Васкршњег славља.
(СД)
БОНУС ВИДЕО