Људи који пију кафу имају до трећину мање шансе да умру млади, чак и ако додају шећер популарном напитку, тврде истраживачи
Ова студија, објављена у часопису Annals of Internal Medicine, прва је која повезује слатку кафу са здравственим предностима, тврди др Лиу.
Недавна студија је открила да људи који пију кафу живе дуже - чак и ако додају шећер популарном напитку.
Научници су пратили 171.000 средовечних учесника у Великој Британији између 2009. и 2018. како би видели колика је вероватноћа да ће умрети у периоду од девет година.
Прочитајте још: Научници решили мистерију зашто многи СТРАСТВЕНИ ПУШАЧИ никад не оболе од рака плућа
Истраживачи су открили да одрасли који су уживали у овом популарном напитку имају до трећину мање шансе да умру млади.
Између 1,5 и 3,5 шољица дневно са кашичицом шећера смањила је ризик за 29 до 31 одсто, док је свака количина незаслађене црне кафе смањила опасност за између 16 и 21 одсто.
Фото: Пиксабеј
Др Дан Лиу, са Јужног медицинског универзитета у Кини, рекао је: „Наша студија је открила да одрасли који свакодневно пију умерене количине кафе заслађене шећером имају око 30 одсто мање шансе да умру из било ког разлога у поређењу са онима који не пију кафу."
Људи који редовно пију кафу суочени су са мањом опасношћу од развоја рака или срчаних обољења, док су инстант, млевене и безкофеинске верзије повезане са мањим ризиком од смрти, открили су истраживачи.
Зрна кафе су препуна антиоксиданата који помажу телу да се бори са штетним ћелијама и хемикалијама.
Претходна истраживања су повезивала оне који пију кафу са нижим стопама дијабетеса типа 2, Алцхајмерове, Паркинсонове и болести јетре.
Прочитајте још: Опада вам коса? Проверите да ли вам недостају ОВИ ВИТАМИНИ у телу
Др Кристина Ви, заменица уредника часописа, додала је: „Верује се да кафа доприноси антиоксидативним ефектима тела и кроз кофеин и хлорогенске киселине. За незаслађену кафу, они који су пили отприлике три шољице дневно имали су најмањи ризик. Међу потрошачима кафе заслађене шећером, најмањи ризик су имали они који пију отприлике две шољице дневно."
Свакодневно пијење више од 4,5 шољица заслађене кафе - или конзумирање додатног млека и шећера у пићима за понети - може умањити предности.
Др Двејн Мелор, дијететичар на Универзитету Астон, рекао је: „Ово сугерише да би умерени унос кафе могао бити користан, али је важно запамтити шта бисте могли да имате са њом – ова студија није показала да ли је умакање кекса у кафу било добро или не, а камоли да узмете парче торте.”
БОНУС ВИДЕО: