Малине су већ стигле на пијаце, па би требало искористити сезону овог драгоценог воћа које вишеструко позитивно делује на здравље.
![1718264594_495481_shutterstock-2118789152_f.jpg](/cache/images/a/a/a/8/9/aaa89088af3ba008c62a8288552f723b91092540.jpg)
Много је познатих лековитих дејстава малине. Истовремено ове бобице могу да помогну и у дијеталним режимима исхране, али и да успоре старење. Обилује витамином Ц, витаминима Б групе, манганом, гвожђем, магнезијумом, калијумом...
Драгоценост малине је и у томе што има бројна антиоксидативна једињења, укључујући висок ниво кверцетина и елагичне киселине. Ова биљна једињења помажу ћелијама да се боре против оштећења и опорављају их од оксидативног стреса који је повезан са већим ризиком од рака, дијабетеса, срчаних и других болести. У поређењу са осталим бобичастим воћем, малине имају сличан садржај антиоксиданата као јагоде, отприлике упола мање од купина, и четвртину мање од боровница.
Резултати неких студија рађених на животињама сугеришу да малина и њени екстракти делују противупално и антиоксидативно, што може смањити ризик од хроничних болести као што су болести срца, дијабетес, гојазност и рак. Једно осмонедељно истраживање на гојазним мишевима са дијабетесом показало је да су они који су храњени лиофилизованом црвеном малином показали мање знакова упале и оксидативног стреса од друге контролне групе.
Друга студија рађена на мишевима открила је да елагинска киселина, један од антиоксидантних састојака малине, може не само да спречи оксидативно оштећење, већ и да поправи стање оштећене ДНК.
Такође, мишеви храњени смрзнутом сушеном црвеном малином уз храну са високим уделом масти, имали су нижи ниво шећера у крви и побољшану резистенцију на инсулин од друге контролне групе. Такође, било је и мање показатеља болести јетре. Малина садржи пуно танина (полифенолних једињења) који регулишу рад ензима неопходних за разградњу скроба.
(И.К. Вечерње новости)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ