Мандарине су богате бројним витаминима, стимулишу функције мозга и препознатљиве су по свом пријатном мирису и укусу. Ипак, као и са свим, и са њима морамо пазити и држати се препоручене дневне дозе.
Мандарине имају неодољив укус, освежавају и права су ризница здравља. Богате су витамином Ц и витаминима Б групе, калцијумом, магнезијумом, цинком и калијумом. Такође, ово воће стимулише функције мозга и доприносе бољем памћењу.
У наставку текста погледајте зашто би требало редовно да конзумирате мандарине, колико калорија садрже, али и колико воћки дневно је препоручљиво јести.
Нутритивна вредност мандарина
Мандарина је нискокалорично воће богато витаминима, минералима и антиоксидансима, те су сјајан извор бројних важних нутријената. Једна средња мандарина (око 88 грама) садржи:
- 47 калорија
- 12 грама угљених хидрата
- 2 грама влакана
- 9 грама шећера
- 0,7 грама протеина
- 0,3 грама масти
- 26% дневне потребе за витамином Ц
Осим тога, мандарине садрже и значајне количине магнезијума. калијума, бакра и гвожђа. Ове мале воћке су права нутритивна бомба која може значајно да допринесе вашем свакодневном уносу витамина и минерала.
Здравствене предности мандарина
Редовно конзумирање мандарина доноси бројне здравствене предности, као што су јачање имунитета, побољшање здравља срца и коже. То је укусно, нискокалорично воће које пружа многе есенцијалне храњиве материје које подржавају целокупно здравље.
Ево неколико кључних предности конзумирања мандарина:
Јачање имунолошког система
Мандарине су богате витамином Ц, који је кључан за јачање имунитета. Помажу у борби против инфекција, вируса и прехлада, као и у регенерацији ткива.
Побољшање здравља коже
Витамин Ц у мандаринама такође подстиче производњу колагена, што побољшава еластичност коже и помаже у зарастању рана, те одржавању младоликог изгледа коже.
Здравље срца
Калијум у мандаринама помаже у регулисању крвног притиска и смањује ризик од кардиоваскуларних болести. Флавоноиди попут хесперидина делују као антиоксиданси, што додатно побољшава здравље срца и смањује упале.
Регулисање пробаве
Мандарине су богате влакнима, која побољшавају варење, спречавају затвор и регулишу здраву пробаву. Редовно конзумирање влакана помаже и у одржавању здраве телесне тежине.
Снижавање холестерола
Флавоноиди и влакна у мандаринама могу помоћи у снижавању нивоа лошег (ЛДЛ) холестерола, чиме смањују ризик од срчаних болести.
Заштита од хроничних болести
Антиоксиданси, укључујући витамин Ц и флавоноиде, штите ћелије од оштећења узрокованих слободним радикалима, чиме смањују ризик од хроничних болести попут рака, дијабетеса и болести срца.
Одржавање здравља очију
Витамин А у мандаринама помаже у одржавању здравља очију, побољшава ноћни вид и смањује ризик од развоја очних болести повезаних са старењем, попут макуларне дегенерације.
Хидратација тела
Мандарине су састављене од високог постотка воде, што помаже у хидратацији тела и одржавању оптималног функционисања органа.
Регулисање килаже
Мандарине су нискокалоричне, богате влакнима и водом, што их чини одличним избором за ужину која може помоћи у контролисању апетита и одржавању здраве телесне тежине.
Здравље костију
Калцијум и магнезијум присутни у мањим количинама, помажу у одржавању здравља костију и смањују ризик од остеопорозе.
Колико мандарина дневно треба појести?
Иако не постоји строго правило о томе колико мандарина треба јести дневно, стручњаци препоручују конзумирање 2-3 мандарине дневно као део уравнотежене исхране. То ће вам обезбедити довољан унос витамина Ц и других важних нутријената, без претераног уноса шећера, пише Нет.хр.
БОНУС ВИДЕО