Со нам је неопходна, али да ли знамо која је њена прва количина?
Натријум је важан део многих функција у телу, у распону од хидратације до апсорпције хранљивих састојака. Тако да би збегавање соли могло да има негативне нежељене ефекте.
На пример, без довољно натријума, тело почиње да излучује калијум како би направило равнотежу, а на тај начин почињу да нам недостају обе хранљиве материје.
Прочитајте још: Револуционално откриће руских научника: Хељда је супер-фуд, а осим што успорава старење има и неверватне моћи!
С друге стране, ако имате превише натријума и недовољно калијума, може доћи до скока крвног притиска. Дакле со нам је дефинитивно неопходна.
Колико соли треба да уносимо?
Разлог што је со стекла тако лошу репутацију последњих година је прерађена храна која се користи као конзерванс за продужење рока трајања.
Да би се овај однос био у равнотежи потребно је да свакодневно уносимо одређену количину натријума.
Стручњаци генерално препоручују да се не уноси више од шест грама соли дневно, додајући да дневни унос већи од тога доводи до високог крвног притиска, као и повећаног ризика од срчаног и можданог удара.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ