Честа недоумица приликом кувања
Со сигурно користите у кувању, али да ли обраћате пажњу на то у ком тренутку припреме хране додајете со јелу?
Ово зависи од тога шта тачно кувате и коју врсту соли користите.
Месо се обично може зачинити дан пре него што је спремно за кување. То се заправо и препоручује. Што дуже можете дати зачинима да прођу кроз месо, то је боље. Ако не можете да зачините месо цео дан пре него што планирате да га кувате, имајте на уму да то урадите одмах на почетку прирпеме.
Плодови мора нису као месо. Превише је деликатно да би се унапред солило. Уместо тога, посолите морске плодове петнаестак минута пре него што их кувате.
Јаја се брже кувају ако их посолите! У случају да правите кајгану или јаја на око, зачините их непосредно пре сервирања.
Поврц́е садржи угљени хидрат који се зове пектин, који није сварљив у људском дигестивном тракту. Овај пектин се може омекшати додавањем соли. Посолите поврц́е око 10 до 15 минута да сол прожме поврц́е, али немојте то чинити много раније од тога јер може постати гумено ако се посоли прерано.
Уколико припремате тестенину, саветује се да воду у којој се кува посолите после кључања. Када је у питању пиринач, он се према саветима кувара соли на почетку кувања.
БОНУС ВИДЕО