Шаргарепа је поврће које је изузетно добро за дравље.
Шаргарепа садржи бетакаротен, који јој обезбеђује карактеристичну наранџасту боју. Поред њега, она садржи доста витамина, као што су А, Ц, Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Е и витамин К, али и минерале попут калујума, магнезијума, гвожђа, калцијума и фосфора.
Шаргарепа садржи 40 калорија на 100 грама, тако да је препоручљива за особе које желе да регулишу килажу.
Прочитајте још: Ручак идеалан за тмуран дан: КРЕМ ЧОРБА од ШАРГАРЕПЕ која окрепљује (РЕЦЕПТ)
Осим што је веома укусна намирница, шаргарепа поседује и многа лековита својства за организам, због чега се препоручује њено често конзумирање.
- Уколико имате проблема са гасовима, препоручује се да поједете једну шаргарепу после јела, а ако вам је лоша крвна слика, пијте сок од шаргарепе.
- За жене је јако важно да једу шаргарепу уколико пате од менструалних болова, а поред тога, она је одлична и за изглед коже јер успорава старење.
- Шаргарепа такође може утицати и на здравље ваших зуба, ако се конзумира након оброка јер убија штетне материје у устима. Чисти зубе и елиминише наслаге хране, спречава крварење десни и појаву каријеса.
- Комплекс витамина Б који је присутан у шаргарепи, регулише циркулацију крви, обезбеђујући срцу и плућима нормалан рад. Смањује ризик од појаве кардиоваскуларних обољења и помаже у снижавању високог крвног притиска.
- Конзумирање свеже шаргарепе појачава производњу пљувачке и убрзава пробаву, обезбеђујући потребне ензиме, минерале и витамине. Спречава формирање чирева на желуцу и других поремећаја у варењу.
- Сок од свеже цеђене шаргарепе идеалан је за грчеве, упалу слепог црева, диспепсију и друге проблеме органа за варење.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ