Већ дуго времена се поприлично ломе копља у вези с тим да ли је чоколада здрава или штетна за наше здравље. И чим нас развесели неко истраживање које нам препоручује да несметано и без кривице уживамо у чоколади, појави се друго које нам омиљену послатицу представи као непријатеља број један нашег здравља.
Ми смо данас на страни ових првих и доносимо вам пет разлога због чега би требало јести чоколаду, посебно жене.
Може смањити бол
Једно истраживање је показало да рецептори бола много спорије реагирају док једемо чоколаду. Ипак ово истраживање је такође показало да управо тај позитивни ефекат може довести до гојазности и у чоколади треба уживати, али са мером.
Прочитајте још: УПАМТИТЕ! Сваке недеље морате јести чоколаду, а ево и зашто
Превентивно делује на компликације у трудноћи
Теобобин, супстанца која се налази у чоколади може да смањи ризик од настанка прееклампсије, једног од најчешћих компликација са којима се труднице суочавају. У овом случају избор треба да буде тамна чоколада, са што више процента какаа.
Прочитајте још: Имају много удела у расположењу: Намирнице које чине да се осећамо боље
Снажни борац против ПМС-а
Чоколада отпушта хормон среће ендорфин, и на тај начин нам смањује анксиозност, а поред тога препуна је магнезијума који такође важи за један од бољих природних подизача расположења који спречава задржавање воде у организму и смањује надутост. И након што прочитате ово уопште вам неће бити чудно зашто вам се баш чоколада "тражи" за време ПМС-а.
Прочитајте још: ЧОКОЛАДА и ЈАГОДА: Да ли је нормално волети ДВЕ особе у исто време?
Штити од болести срца
Шведски истраживачи, спровели су истраживање које је доказало добар утицај чоколаде на болести срца. Волонтерима који су редовно јели незашећерену чоколаду са 72 одсто какаа, за чак 18 одсто се смањила активност ензима који изазивају висок крвни притисак.
Прочитајте још: Најслађа дијета: Чоколада топи 10 килограма за месец дана (ЈЕЛОВНИК)
Помаже да останете витки
Знамо да звучи невероватно, али једно истраживање је показало да људи који редовно узимају мање количине тамне чоколаде имају мањи индекс масе. Испитаници који су редовно (неколико пута недељно) јели чоколаду у просјеку су били мршавији од оних који су чоколаду јели само повремено.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ