Сладолед можете да направите и код куће
Састојци:
- 480 мл слатке павлаке
- 360 мл пуномасног млека
- 200 г шец́ера
- 100 г незаслађеног какао праха
- ½ кашичице соли
- 5 великих жуманаца
- 95 г сецканих штангли црне чоколаде за кување
- 1 ванилин шећер
Рецепт за домаћи сладолед од чоколаде:
За сладолед од чоколаде прво у великој шерпи умутите шец́ер, какао прах и со, док се не сједине. Полако сипајте павлаку и млеко уз муц́ење. Ставите на средњу ватру, повремено мешајуц́и, око 5 минута. У међувремену, у ватросталној посуди умутите жуманца док не постане глатка. Постепено умутите око 100 мл топле млечне мешавине у жуманца. Умутите смесу жуманаца назад у шерпу са остатком топлог млека.
Кувајте на средњој ватри, лагано мешајуц́и лопатицом, док се смеса не згусне, око 5 минута. Склоните са ватре. Умешајте чоколаду и ванилин шећер док се не истопи. Сипајте кроз ситно сито постављено преко средње посуде и баците све чврсте материје. Оставите да се охлади, повремено мешајуц́и, док се смеса не охлади на собну температуру. Покријте и ставите у фрижидер док се потпуно не охлади, најмање 1 сат или до 24 сата.
Охлађену базу сладоледа од чоколаде сипајте у кутију и у замрзивач. На сваких пола сата или сат промешајте да се не би формирали кристали. Замрзните га док се не стегне, 4 до 6 сати.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО