Како бисте што дуже очували вид, али и здравље ока, важно је да се правилно храните. Очи
Намирнице које негативно делују на чуло вида су све оне које не одговарају ни здрављу срца и крвних судова.
Зато трпеза која чува очи не сме да садржи превише шећера, пецива, слаткиша и других рафинисаних производа са трансмасним киселинама. Оброци би требало да су умерени и да не подижу превише ниво шећера у крви.
Прочитајте још: Ова ДВА чаја би морала да има у кући СВАКА ЖЕНА
Када је о очувању чула вида реч, једите што више лиснатог поврћа, рибе, воћа и меса. Посебно је драгоцена шаргарепа јер садржи хранљиве материје које чувају здравље мрежњаче и штите је од УВА зрачења. Баш као и шаргарепа и кајсија је богата каротеноидима који поправљају вид. Осим тога, ова воћка садржи и витамин А који спречава оксидативно оштећење на сочиву и појаву катаракте.
И јаја су важна за добар вид, као и боровнице!
Јаја су, такође важна за добар вид. Од значаја је и тамно бобичасто воће. Примера ради, боровнице смањују замор ока и утичу на бољу прокрвљеност очних јабучица.
Што више поврћа и свеже хране Фото: Пиксабеј
Што се зачина тича, обогатите укус сваког јела белим или црним луком. Ове намирнице обилују сумпорним једињењима, која потпомажу здравље сочива, а спречавају глауком, катаракту и дегенеративне болести. Осим тога, лук поправља циркулацију ока и јача имунитет.
Једите и бадеме, кикирики и орахе. Ови коштуњави плодови богати су витамином Е који служи за превенцију катаракте.
Цитрусно воће обилује витамином Ц и одлично је у превенцији катаракте и инфекција ока.
Прочитајте још: Заборавите на ЈУТАРЊУ: Ево када је ПРАВО ВРЕМЕ ЗА КАФУ за НАЈБОЉИ учинак
Понедељак
Доручак: два барена јаја, хлеб и парадајз салата
Ручак: пуњена тиквица са млевеним месом и салата од свеже паприке
Вечера: динстана шаргарепа са јунећим месом
Уторак
Доручак: овсене пахуљице са шаком бадема преливене шољом јогурта
Ручак: бело пилеће месо на жару са бареним броколијем који је зачињен маслиновим уљем, лимуном и белим луком
Вечера: паприке печене у рерни и пуњене сиром
Прочитаје још: Вода и со до здравих и БЕЛИХ ЗУБА по рецепту ТИБЕТАНСКИХ МОНАРХА
Среда
Доручак: сардина у биљном уљу, хлеб и салата по избору
Ручак: кувани кељ са јунећим месом
Вечера: парадајз салата са сиром и хлеб
Четвртак
Доручак: два барена јаја, хлеб и салата од свеже рендане шаргарепе зачињена маслиновим уљем, белим луком и лимуном
Ручак: спанаћ са пилетином
Вечера: тестенине са млевеним орасима и мало меда
Прочитајте још: Шта мислите шта су ПАУВАУ, суамисаунди и ГЛИТЕР ТРЕНС? Одговор ће вас насмејати!
Петак
Доручак: мешавина овсених, јечмених и ражаних пахуљица са сувим кајсијама и јогуртом
Ручак: лосос на жару и зелена салата
Вечера: динстана шаргарепа, пире кромпир и парче меса по избору
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ