Kako biste što duže očuvali vid, ali i zdravlje oka, važno je da se pravilno hranite. Oči
Namirnice koje negativno deluju na čulo vida su sve one koje ne odgovaraju ni zdravlju srca i krvnih sudova.
Zato trpeza koja čuva oči ne sme da sadrži previše šećera, peciva, slatkiša i drugih rafinisanih proizvoda sa transmasnim kiselinama. Obroci bi trebalo da su umereni i da ne podižu previše nivo šećera u krvi.
Pročitajte još: Ova DVA čaja bi morala da ima u kući SVAKA ŽENA
Kada je o očuvanju čula vida reč, jedite što više lisnatog povrća, ribe, voća i mesa. Posebno je dragocena šargarepa jer sadrži hranljive materije koje čuvaju zdravlje mrežnjače i štite je od UVA zračenja. Baš kao i šargarepa i kajsija je bogata karotenoidima koji popravljaju vid. Osim toga, ova voćka sadrži i vitamin A koji sprečava oksidativno oštećenje na sočivu i pojavu katarakte.
I jaja su važna za dobar vid, kao i borovnice!
Jaja su, takođe važna za dobar vid. Od značaja je i tamno bobičasto voće. Primera radi, borovnice smanjuju zamor oka i utiču na bolju prokrvljenost očnih jabučica.
Što više povrća i sveže hrane Foto: Piksabej
Što se začina tiča, obogatite ukus svakog jela belim ili crnim lukom. Ove namirnice obiluju sumpornim jedinjenjima, koja potpomažu zdravlje sočiva, a sprečavaju glaukom, kataraktu i degenerativne bolesti. Osim toga, luk popravlja cirkulaciju oka i jača imunitet.
Jedite i bademe, kikiriki i orahe. Ovi koštunjavi plodovi bogati su vitaminom E koji služi za prevenciju katarakte.
Citrusno voće obiluje vitaminom C i odlično je u prevenciji katarakte i infekcija oka.
Pročitajte još: Zaboravite na JUTARNJU: Evo kada je PRAVO VREME ZA KAFU za NAJBOLJI učinak
Ponedeljak
Doručak: dva barena jaja, hleb i paradajz salata
Ručak: punjena tikvica sa mlevenim mesom i salata od sveže paprike
Večera: dinstana šargarepa sa junećim mesom
Utorak
Doručak: ovsene pahuljice sa šakom badema prelivene šoljom jogurta
Ručak: belo pileće meso na žaru sa barenim brokolijem koji je začinjen maslinovim uljem, limunom i belim lukom
Večera: paprike pečene u rerni i punjene sirom
Pročitaje još: Voda i so do zdravih i BELIH ZUBA po receptu TIBETANSKIH MONARHA
Sreda
Doručak: sardina u biljnom ulju, hleb i salata po izboru
Ručak: kuvani kelj sa junećim mesom
Večera: paradajz salata sa sirom i hleb
Četvrtak
Doručak: dva barena jaja, hleb i salata od sveže rendane šargarepe začinjena maslinovim uljem, belim lukom i limunom
Ručak: spanać sa piletinom
Večera: testenine sa mlevenim orasima i malo meda
Pročitajte još: Šta mislite šta su PAUVAU, suamisaundi i GLITER TRENS? Odgovor će vas nasmejati!
Petak
Doručak: mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica sa suvim kajsijama i jogurtom
Ručak: losos na žaru i zelena salata
Večera: dinstana šargarepa, pire krompir i parče mesa po izboru
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU