У манастирским трпезама рађају се рецепти који хране и тело и душу.

Посебну пажњу привлачи спанакопита с тахинијем – укусна, посна пита, богата аромама и нутријентима, припремљена на начин који из Хиландара на вашу трпезу доноси дух монашке скромности и богатства укуса, по рецепту архимандрита Онуфрија.
Састојци:
500 г кора за питу
200 г ораха, наренданих
1 кг спанаћа, ситно исецканог
3 кашике тахинија, размућеног у млакој води
3 празилука
6 струкова влашца
Прегршт першуна
Прегршт мирођије
2 кашике гриза
Припрема:
Темељно оперите спанаћ под млазом хладне воде, ситно га исецкајте и посолите. Оставите га неколико минута да испусти вишак течности, па га затим добро оцедите рукама.
Исецкајте празилук, мирођију, першун и влашац што ситније, па их додајте у спанаћ. Промешајте да се сједине укуси. Подмажите плех тахинијем и поспите га кашиком гриза. Преостали гриз додајте у припремљени фил како би упио вишак влаге.
Положите прву кору у плех, премажите је тахинијем и поспите орасима. Поновите поступак са другом и трећом кором, а затим их благо попрскајте минерслном водом. Након треће коре, равномерно распоредите надев од спанаћа.
Наставите са слагањем – на фил додајте три коре, сваку премазану тахинијем и посуту орасима. Понављајте слојеве док не утрошите сав материјал, завршавајући корама премазаним тахинијем. Оштрим ножем пажљиво засеци непечену питу на ромбове или коцке. Ставите је у претходно загрејану рерну и пеците је око сат времена на 180 до 200 степени, док не добије златносмеђу боју и хрскаву текстуру. Послужите топлу питу и нека вам сваки залогај донесе радост поста и благослов монашке трпезе.
(Религија)
БОНУС ВИДЕО