Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ожарила вас је медуза? Ово би прво требало да урадите

Ако се спремате да најзад кренете на летовање а чули сте да су на жељеној дестинацији у мору виђене медузе, немојте да вас то одврати од путовања

1690191194_shutterstock_2227394047.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

До сусрета са овим становницима водених пространстава можда уопште неће ни доћи, а уколико се то ипак догоди, и медуза вас притом ожари пипцима, што уме да буде веома болно, посета лекару није неопходна. Довољно је да се придржавате неколико савета и тај део коже ће брзо престати да вас пече.

Најпре пажљиво погледајте ожарено место и очистите га пинцетом. Затим тај део тела потопите у врућу али не и врелу воду (температура не сме да пређе 45 степени Целзијусових) или га туширајте, све док бол не попусти, а то може да траје од 20 до 45 минута. Потом угрожени део коже двапут дневно мажите хидрокортизонском кремом (0,5-1%) или машћу. Добрим се показао и гел алое вере. Додуше, неки стручњаци сматрају да врућа вода није неопходна, већ да би опеклину ваљало испрати морском водом (никако обичном) или, пак, сирћетом. У случају да користите сирће или морску воду, онда ожарено место испирајте барем 30 секунди. Након тога уклоните пипке са коже пинцетом, па изиритирани део коже потопите у врућу воду, око 45 минута, како је већ речено. Ако вам топла вода није доступна, бол ублажите стављањем нечег хладног, уз напомену да лед не смете да прислоните директно на кожу.

Наравно, све ово важи у случају да вас није напала медуза са јаким отровом, поготово близу ока, или да немате отежано дисање. У супротном, немојте ништа да предузимате сами, већ сместа потражите стручну медицинску помоћ.

Такође, показало се да су неке радње и „рецепти“ након што вас ожари медуза бескорисни или барем недовољно делотворни, а ту спада: стругање опеклине, њено испирање људским урином, третирање алкохолом, етанолом или амонијаком, трљање пешкиром, снажно умотавање захваћеног дела завојем...

Сада, када знате како да доскочите мрачној страни ових малих али непријатних водених створења, без страха се запутите на летовање из снова!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas