Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВО ПРВО МОРАТЕ ДА УРАДИТЕ АКО ВАС ОПЕЧЕ МЕДУЗА: Никако немојте ТРЉАТИ РАНУ, а ево када је потребно да се обратите лекару!

Немојте ово игрносати

1720857727_shutterstock_2441991825.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Сезона годишњих одмора већ је у пуном јеку, а многи су се упутили на море како би се мало расхладили по овим изузетно тропским температурама. Међутим, неретко уживање у морском плаветнилу могу уништити медузе.

Отров из ових желатинастих морских бића у контакту са кожом изазива бол сличан опекотини уз појаву црвенила и отока. Прва помоћ у том случају је да потпуно смирени изађете из воде и никако не трљате рану, јер ћете, уколико то урадите, потиснути отров дубље у кожу.

Прва реакција након што вас медуза ожари је прање сланом водом

Да бисте опекотину од медузе успешно санирали сами следећи корак је да повређено место исперете морском водом, никако слатком, да би се остаци медузиног отрова боље испрали. Уколико на рани има и медузиних пипака не одстрањујте их голим рукама или пешкиром. Употребите пинцету или неки други сличан предмет.

По доласку са плаже на ужарено место можете да стављате коцкице леда замотане у пешкир или крпу да би се смањио оток. Од помоћи може да буде и испирање физиолошким раствором, што ће да ублажи бол. У алтернативне методе убрајају се кантарионово уље и мед који помажу брже зацељивање ужареног дела коже.

Помоћ лекара

У апотеци можете да потражите крему која у себи садржи аналгетик и антихистаминик. Међутим, ако симптоми не престају нити се ублажавају после неколико сати неопходна је помоћ лекара.

Иначе, величина медузе не указује на њен отровт. Наиме, и опекотина од најситније медузе може да буде узрок компликација.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas