За шаргарепу се с правом може рећи да је права витаминска бомба!
Краљица поврћа, шаргарепа, је нискокалорична и пребогата каротеноидима, који се у организму претварају у активни облик витамина А.
Због обиља каротеноида односно витамина А који је важан за здравље очију, шаргарепа је традиционално позната као храна за вид, но одлична је и за јачање имунитета, а побољшава рад мокраћног и пробавног тракта.
Такође увелико придоноси и добром здрављу плућа, па је и мелем за дисајне тегобе – помаже код прехладе, кашља, бронхитиса и астме.
Ово је опробан рецепта за чишћење плућа од слузи са шаргарепом.
Упутства за спремање рецепта:
Припремите 1/2 кг шаргарепе и 4 кашике меда. Шаргарепу очистите и нарежите на колутиће. Ставите у посуду и прелијте водом толико да поврће буде прекривено. Накратко прокувајте док шаргарепа не омекша.
Извадите је из воде те испасирајте миксером или блендером. Воду у којој се кувала шаргарепа пустите да се охлади, па додајте мед и све измешајте с пасираном шаргарепом.
Како га узимати:
Узимати у количини од 3 до 4 чајне кашичице на дан.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК