Za šargarepu se s pravom može reći da je prava vitaminska bomba!
Kraljica povrća, šargarepa, je niskokalorična i prebogata karotenoidima, koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A.
Zbog obilja karotenoida odnosno vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, šargarepa je tradicionalno poznata kao hrana za vid, no odlična je i za jačanje imuniteta, a poboljšava rad mokraćnog i probavnog trakta.
Takođe uveliko pridonosi i dobrom zdravlju pluća, pa je i melem za disajne tegobe – pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa i astme.
Ovo je oproban recepta za čišćenje pluća od sluzi sa šargarepom.
Uputstva za spremanje recepta:
Pripremite 1/2 kg šargarepe i 4 kašike meda. Šargarepu očistite i narežite na kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom toliko da povrće bude prekriveno. Nakratko prokuvajte dok šargarepa ne omekša.
Izvadite je iz vode te ispasirajte mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuvala šargarepa pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmešajte s pasiranom šargarepom.
Kako ga uzimati:
Uzimati u količini od 3 do 4 čajne kašičice na dan.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK