После 25. године кости лагано почињу да старе и прави је тренутак да коригујете исхрану.
Колико ће тај процес да буде спор или брз, не зависи само од генетике, већ на првом месту од правилне исхране и редовне физичке активности.
Намирнице које су кључне у спречавању слабљења костију и појаве дегенеративних промена на зглобовима су оне које су богате калцијумом, витаминима Д, Ц и К.
Прочитајте још: Знамо да ЗЕЛЕНИ ЧАЈ помаже у МРШЉАВЉЕЊУ, а ЦРНИ?
Да бисте организму обезбедили ове хранљиве елементе, на јеловнику би требало да се нађу млечни производи, зелено лиснато поврће, житарице у свим облицима, масна риба, јаја, цитрусно и бобичасто воће, шљиве и парадајз. За здравље костију препоручује се и језграсто воће.
Маслиново уље има много бенефита.
На листу пожељних намирница обавезно би требало да се дода и маслиново уље. Осим других бенефита, оно у случају реуме и артритиса, може да стопира ензиме који покрећу упалне процесе у организму, укључујући и реуматске.
Прочитајте још: ПОДМУКЛЕ су и УВЕК НАЂУ ПУТ до нашег стомака: ОВА ПИЋА имају СКРИВЕНЕ КАЛОРИЈЕ
Негативан ефекат на здравље костију има превелика употреба соли, шећера, кафе, алкохола и трансмасних киселина, па би их требало избегавати.
Пример исхране:
Доручак: два барена јаја, црни хлеб и парадајз салата.
Ручак: шаран са поврћем.
Вечера: пахуљице од житарица са јогуртом.
Прочитајте још: ДИЈЕТА 80/20 - Ево зашто је звезде воле!
Доручак: туњевина са хлебом и зеленом салатом.
Ручак: пуњене паприке са парадајз салатом и црним луком.
Вечера: два парчета хлеба са ајваром.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ