Рецепт за ајвар који ће вас одушевити
Један састојак не само да неће променити укус традиционалног ајвара него ће га оплеменити и вероватно ћете га обожавати.
Наиме, ајвар у који се додаје сремуш је тренутно највећи хит на српској трпези.
Ајвар - састојци:
печене црвене паприке 12 кг
1 л уља
6 кашика соли
6 кашика шећера
4 кашике есенције
400 г сремуша
Ајвар - припрема:
Пре саме припреме ајвара, требало би припремити тегле у које ћете сипати спремљен ајвар. Да бисте били сигурни да сте елиминисали све клице које се ту могу наћи, стерилишите и поклопце тегле кувањем у кључалој води 10 – 15мин. На тај начин ћете бити сигурни да су ваше тегле потпуно чисте и спремне за ајвар. Пре самог пуњења стерилисаних тегли ајваром, поклопац и врх тегле можете пребрисати алкохолом, како бисте уклонили потенцијалне бактерије.
Паприке након печења ставите у кесе, па огулите.Потрудите се да останите све семенке, а затим их оставите да остоје преко ноћи. Наредни дан паприке и сремуш самељте на машини за млевење меса. У велику шерпу сипајте уље, загрејте, па додајте самлевену масу. Пржите на умереној ватри уз стално мешање. То би требало да траје и до три сата уз повремено мешање. При крају пржења додајте шећер, со и есенцију.
Када приметите да на дну шерпе остаје траг од варјаче, ајвар је готов.
Врућу масу сипајте у вруће стерилисане тегле, затворите металним поклопцима. Оставите покривено ћебетом да се охлади, па одложите на тамно и хладно место.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ