Припрема зимнице не може да прође без њега
Ако било кога са ових простора питате који је саставни део зимнице, свако ће вам без размишљања одговорити да је то ајвар. Свака домаћица има своју верзију ајвара. Неко воли благи, неко зачињени, неко додаје нетрадиционалне зачине, док неко воли минимализам и традицију.
Ипак, да бисте припремили добар ајвар потребно је да знате „мале тајне“ уз који ће бити савршено укусан.
Ајвар се прави од чисте паприке, а време пржења ајвара зависи од неколико фактора: количине паприке, јачине ватре, врста паприке и количине воде у њима.
Зато је важно да се паприке добро оцеде пре спремања.
Састојци:
5 кг паприка
250мл уља
1 кашика соли
1 кашика винског сирћета
Ако хоћете пикантно љут ајвар на 25 кг паприка додајте 1 кг љутих паприка.
Припрема:
Паприке добро оперите, обришите и ставите их да се пеку. Добро их испеците са свих страна и стављајте их у најлонске кесе да би сте их лакше огулили. Кад сте завршили са печењем, огулите паприке и добро очистите семенке. Оставите да се преко ноћи оцеде.
Следећи дан паприке самељете на машини за млевење. Кад сте завршили са млевењем паприка, науљите мало шерпу и ставите паприке у шерпу за пржење.
Шерпу са паприкама ставите на ватру и мешајте, истовремено ставите и уље да вам се добро загреје. Док се уље греје ви мешајте паприке у шерпи на средњој, не на јакој ватри, око двадесетак минута.
Онда сипајте загрејано уље на паприке и сво време мешајте на средњој ватри. Ајвар треба пржити 2 до 3 сата од првог кључа. Ајвар је готов тада када прођете кашиком по средини и видите добро дно шерпе.
Пола сата пре крај пржења ставите тегле у рерну на 100 степени Целзијуса. Пред сам крај пржења додајте со и сирће и врућ ајвар сипајте у вруће тегле.
Затворите добро тегле и вратите у релну на 75 степени Целзијуса јос један сат. Оставите тегле у затворену рерну док се сасвим не охладе.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО