Биотехнолог објашњава како нису сви адитиви лоши и како да их разликујете на амбалажама.
Нема потребе да се плашите адитива, али треба разликовати оне лоше од потпуно безбедних. Решење је у умерености уноса прерађених производа и окретању поузданим произвођачима.
Прочитајте још: Овај зачин је као ЛЕК користио још Хипократ: Погледајте каква дејства има МОЋНИ ЦЕЛЕР на организам
Врло је важно да се храна сачува од кварења и да дуже траје! Тако се со, сирће и низ других супстанци биљног порекла сматрају првобитним адитивима. Кухињска со је била први адитив, а данас их има далеко више, па нам је понекад тешко да раздвојимо здраве од нездравих, неопходне од непотребних.
Многи људи виде адитиве за храну као велику претњу. Међутим, у смислу ризика по здравље, адитиви за храну би се нашли на крају линије, након микроорганизама који се преносе храном (као што је салмонела), неодговарајуће хигијене и загађивача животне средине, као и токсина који се јављају у природи.
Врсте адитива за храну
- Средства против згрушавања – спречавају да састојци постану грудвице.
- Антиоксиданси – спречавају да храна оксидира или ужегли.
- Вештачки заслађивачи – повећавају слаткоћу.
- Емулгатори - спречавају згрушавање масти.
- Киселине у храни – одржавајте одговарајући ниво киселине.
- Боје – побољшајте или додајте боју.
- Овлаживачи – одржавају храну влажном.
- Ароме – додајте укус.
- Појачивачи укуса – повећавају снагу укуса.
- Средства за пењење – одржавају уједначену аерацију гасова у храни.
- Минералне соли – побољшавају текстуру и укус.
- Конзерванси – спречавају микробе да се размножавају и покваре храну.
- Згушњивачи и биљне гуме – побољшавају текстуру и конзистенцију.
- Стабилизатори и средства за учвршћивање – одржавају равномерну дисперзију хране.
- Третман брашном – побољшава квалитет печења.
- Средство за застакљивање – побољшава изглед и може заштитити храну.
- Средства за желирање – мењају текстуру хране кроз формирање гела.
- Погонска средства – помажу у избацивању хране из контејнера.
- Средства за дизање – повећавају запремину хране употребом гасова.
- Средства за повећање запремине – повећавају запремину хране без великих промена њене расположиве енергије.
Адитиви за храну и прерађена храна
Постоји уобичајена заблуда да прерађена храна аутоматски садржи адитиве за храну. Храна као што је дуготрајно млеко, конзервисана храна и смрзнута храна се прерађује, али ниједној од њих нису потребне додатне хемикалије. Ако нисте сигурни да ли производ садржи адитив, проверите етикету.
Неки адитиви за храну могу изазвати реакције
За већину људи адитиви не представљају краткорочни проблем. Међутим, једна студија показала је да од 50 од 400 тренутно одобрених адитива у Аустралији је повезано са нежељеним реакцијама код неких људи. Неки адитиви за храну чешће од других изазивају реакције код осетљивих људи.
Често су адитиви који се користе да намирници дају тржишни квалитет, као што је боја, ти који најчешће изазивају алергијске реакције. Неке од ових преосетљивих реакција укључују: поремећаје варења, нервне поремећаје, проблеме са дисањем и проблеме са кожом.
Адитиви који могу узроковати проблеме неким људима укључују:
Појачивачи укуса – мононатријум глутамат (МСГ) 621
Прехрамбене боје – тартразин 102; жута 2Г107; сунсет иеллов ФЦФ110; кошенин 120
Конзерванси – бензоати 210, 211, 212, 213; нитрати 249, 250, 251, 252; сулфити 220, 221, 222, 223, 224, 225 и 228
Вештачки заслађивач – аспартам 951.
Уколико сумњате да имате неку реакцију на адитиве посетите лекара или прво водите дневник исхране и када вам се и после ког јела јавља одређена реакција. Тада ћете знати да ли ваше стање има везе са адитивима у храни или је изазвано нечим другим.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ