Читајте етикете намирница које купујете.
Титанијум-диоксид заводи потрошаче: прехрамбени производи попут десерта, моцареле, супе из кесице, пецива, прелива за салате изгледају свежије и привлачније ако у себи имају додатак Е171.
Способност ове материје да рефлектује светлост и боји у бело довела је до примене и то не само у прехрамбеној индустрији већ и у производњи козметичких препарата као што су пасте за зубе са ознаком ЦИ77891, помаде, креме за сунчање. У лепилима, гумама, лаковима па чак и у бетону се такође често налази титанијум-диоксид.
Производња титанијум-диоксида спада у послове са огромним обртом. У свету се годишње произведе између четири и пет милиона тона, од тога више од милион тона отпада на Европу.
Колико је опасан Е171?
Већ годинама се сумња да титанијум-диоксид може изазвати рак. Француски научници су 2017. доказали да код пацова редовно орално узимање адитива Е171 доводи до слабљења имуног система и упале црева. Доказано је да супстанца пробија мембрану црева и у облику наночестица доспева у крв.
Прочитајте још: Четири једноставна начина да се НАПУНИТЕ ЕНЕРГИЈОМ и осећате се мање уморно
Још није јасно да ли титанијум-диоксид може да савлада и крвно-мождану баријеру, која штити мозак од штетних материја.
Забрана у ЕУ се односи искључиво на адитив у прехрамбеним производима
Уследила су бројна истраживања, њих су спровели и стручњаци француске Агенције за безбедност хране, заштиту околине и заштиту на раду. Та истраживања нису отклонила сумње.
Одлучујуће су биле индиције да би титанијум-диоксид могао да утиче на људски геном. Након темељне провере, ЕФСА није могла да искључи могућност токсичног деловања на гене. Немачки Савезни институт за савладавање ризика (БфР) има исто мишљење. Али и указује на то да би се за коначан суд морале отклонити научне нејасноће.
Удружење европских произвођача титанијум-диоксида (ТДМА) има наравно супротан став, тврдећи да мишљење Европске агенције о адитиву Е171 у основи има погрешне претпоставке, те да материјали за тестирање нису били репрезентативни.
Опасност од удисања
Забрана у ЕУ се односи искључиво на адитив у прехрамбеним производима. У другим областима се титанијум-диоксид може и даље користити. Али, могуће да ова супстанца није штетна само у храни.
Одбор за процену ризика Европске хемијске агенције је титанијум-диоксид 2017. године декларисао као "вероватно канцероген при удисању". А у ваздух, а тиме и у плућа супстанца може доспети, када се спрејом распршују лакови који је садрже или прскањем заштитне креме на кожу. А и када се трљањем скида супстанца која садржи титанијум-диоксид.
Често се при изградњи путева зрневље титанијум-диоксида уваља у бетон. Улога му је да везује штетне материје као што је азот-диоксид. До сада недостају коначни докази за канцерогеност титанијум-диоксида, расправа о томе се и даље води несмањеном жестином.
Хемијска индустрија се прибојава да би забрана могла да се пренесе и на остале производе. Да би то спречила, хемијска индустрија ће покушати да дискредитује резултате научне провере штетности. Забраном адитива Е171 у прехрамбеним производима ни издалека није завршена дебата хемијске индустрије и здравствених власти.
(Национална географија)
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ