За њих кажу да су најздравије воће и требало би да их уврстимо у свакодневну исхрану
Није палмино дрво само део природе који се фотографише за успомену са неких дивних, егзотичних путовања. У ову породицу (палми) спада и Арецацеае, једина у овом роду која се узгаја због плодова - урме. Претпоставља се да потиче са севера Африке или југозападне Азије.
Прочитајте још: Ова биљка брине о нашем здрављу!
Име рода је древна реч, коју помиње још Теофраст, а указује на то да су старе Грке са овим биљкама упознали Феничани.
Сама врста име је добила по јестивим плодовима, датулама (што значи прст, због издуженог облика плода), па ћете на урме често наићи и под овим именом. Јела Пре свега, урма је храна за мозак! Неопходна је за добар рад наших сивих ћелија и држање психе у нормалном стању. Према томе, требало би да је једу особе које пате од честог стреса и депресије. Садрже велики број минерала и јако висок ниво гвожђа, што их чини савршеним додатком исхрани код анемичних људи.
Фото: Деспоситос
Доста људи мисли да су веома богате калоријама јер могу бити много слатке, али нутриционисти тврде супротно: да садрже мање калорија него традиционалне житарице, укључујући и овсене каше, хељду и пиринач, и управо урме препоручују као здраву и веома корисну замену за слаткише. Руски доктори тврде да ако конзумирате три урме дневно, за 12 дана можете смршати до 10 килограма. Урме се најчешће једу сушене, али то није претерано важно јер њено благотворно дејство на здравље остаје исто. Лек Урме имају широк спектар здравствених и нутритивних вредности, па их многи сматрају најздравијим воћем (између осталог зато што њени плодови садрже 23 врсте аминокиселина). Зову их и „плод живота“ јер садрже право складиште витамина (А, Ц, Д, К и Б6), одличан су извор природних влакана који су организму потребни за добар рад црева. Богате су минералима (бакар, калијум, манган, магнезијум...).
Одличне су у борби против поленске алергије, будући да садрже велики број органског сумпора, који је и те како користан за здравље. Смањују ризик од срчаних болести, артритиса и Алцхајмерове болести, а показало се да свакодневно конзумирање урми смањује ризик од рака у пределу абдомена. Магнезијум у урмама снижава крвни притисак, а калијум је одличан за крвоток.
Прочитајте још: Шта се догађа са организмом када задржавамо ЗЕВАЊЕ?
Опрез! Претерано конзумирање (10-12 дневно) може довести до осећаја тежине у желуцу, пробавних сметњи, па чак и покренути развој дијабетеса типа 2. Уколико већ патите од шећерне болести, одрекните се ове воћке. Исто учините и ако сте нетолерантни на фруктозу, имате чир на желуцу, гастритис или колитис. Садрже и тирамин, који може да утиче на сужавање крвних судова, па урме могу да изазову и мигрену. Код камена у бубрегу се такође не препоручује конзумирање овог воћа јер садржи оксалну киселину.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ