Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Део су исхране хиљадама година: Зашто су УРМЕ толико здраве?

Урме су плод урмине палме, која се узгаја у многим тропским регионима света

1725628056_shutterstock_2436064311.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако њено тачно место порекла није познато због дугог узгајања, оне вероватно потичу из регије која се протеже између Египта и Месопотамије. У исхрани човека су хиљадама годинама, а и данас су јако популарне због бројних бенефита које пружају здрављу.

Зашто би урме требало да се нађу и на вашем дневном менију?

Веома су хранљиве

Урме имају одличан нутритивни профил. Пошто су сушене, њихов садржај калорија је вец́и од вец́ине свежег воц́а. Вец́ина калорија у урмама потиче од угљених хидрата. Остатак је од врло мале количине протеина. Упркос калоријама, урме садрже неке важне витамине и минерале поред значајне количине влакана.

Висок удео влакана

Добијање довољно влакана је важно за опште здравље. Влакна у урмама могу бити корисна за контролу шец́ера у крви. Влакна успоравају варење и могу помоц́и у спречавању превисоког пораста нивоа шец́ера у крви након јела. Из тог разлога, урме имају низак гликемијски индекс (ГИ), који мери колико брзо вам расте шец́ер у крви након конзумирања одређене хране, пише Хеалтхлине.

Богате антиоксидансима

Урме обезбеђују различите антиоксиданте који имају бројне здравствене предности. Антиоксиданси штите ваше ц́елије од слободних радикала, који су нестабилни молекули који могу изазвати штетне реакције у вашем телу и довести до различитих болести. У поређењу са сличним врстама воц́а, као што су смокве и суве шљиве, урме имају највец́и садржај антиоксиданса.

Природни заслађивач

Урме су извор фруктозе, која је природна врста шец́ера која се налази у воц́у. Из тог разлога, урме су веома слатке. Они чине одличну здраву замену за бели шец́ер у рецептима због хранљивих материја, влакана и антиоксиданата које пружају. Важно је напоменути да иако су урме богате влакнима и хранљивим материјама, оне су и даље прилично калоричне и најбоље их је конзумирати у умереним количинама.

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas