Урме су плод урмине палме, која се узгаја у многим тропским регионима света
Иако њено тачно место порекла није познато због дугог узгајања, оне вероватно потичу из регије која се протеже између Египта и Месопотамије. У исхрани човека су хиљадама годинама, а и данас су јако популарне због бројних бенефита које пружају здрављу.
Зашто би урме требало да се нађу и на вашем дневном менију?
Веома су хранљиве
Урме имају одличан нутритивни профил. Пошто су сушене, њихов садржај калорија је вец́и од вец́ине свежег воц́а. Вец́ина калорија у урмама потиче од угљених хидрата. Остатак је од врло мале количине протеина. Упркос калоријама, урме садрже неке важне витамине и минерале поред значајне количине влакана.
Висок удео влакана
Добијање довољно влакана је важно за опште здравље. Влакна у урмама могу бити корисна за контролу шец́ера у крви. Влакна успоравају варење и могу помоц́и у спречавању превисоког пораста нивоа шец́ера у крви након јела. Из тог разлога, урме имају низак гликемијски индекс (ГИ), који мери колико брзо вам расте шец́ер у крви након конзумирања одређене хране, пише Хеалтхлине.
Богате антиоксидансима
Урме обезбеђују различите антиоксиданте који имају бројне здравствене предности. Антиоксиданси штите ваше ц́елије од слободних радикала, који су нестабилни молекули који могу изазвати штетне реакције у вашем телу и довести до различитих болести. У поређењу са сличним врстама воц́а, као што су смокве и суве шљиве, урме имају највец́и садржај антиоксиданса.
Природни заслађивач
Урме су извор фруктозе, која је природна врста шец́ера која се налази у воц́у. Из тог разлога, урме су веома слатке. Они чине одличну здраву замену за бели шец́ер у рецептима због хранљивих материја, влакана и антиоксиданата које пружају. Важно је напоменути да иако су урме богате влакнима и хранљивим материјама, оне су и даље прилично калоричне и најбоље их је конзумирати у умереним количинама.
БОНУС ВИДЕО