Уколико конзумирате само урме тело ће се неизбежно суочити са недостатком хранљивих материја
Урме садрже витамине Ц, К, Е, Б1, Б2, Б4, Б5, Б6, Б9, бакар, гвожђе, калијум, магнезијум, фосфор, цинк, калцијум, селен, флуор, силицијум, хром, бор , сумпор. Од њих се у високим концентрацијама истичу калијум, калцијум, силицијум и магнезијум.
Прочитајте још: Решите ВЕЧИТУ ДИЛЕМУ: Да ли четкицу за зубе треба да поквасите пре или после наношења пасте?
Међу свим воћем, урме садрже највећу количину угљених хидрата: на 100 грама производа има 69 грама угљених хидрата. У урмама има и доста шећера, око 60-65%. У свежем воћу има нешто мање шећера, јер. имају више воде. Што се тиче калорија, воће је негде у средини јер у 100 грама има око 290 калорија. Обично тако велика количина шећера подразумева висок гликемијски индекс у производу. Ово је делимично тачно, али за разлику од угљених хидрата и шећера, урме садрже посебне киселине: пантотенску, ниацин, рибофламин. Они у великој мери олакшавају сварљивост угљених хидрата и контролишу ниво шећера у крви.
Прочитајте још: Како се негује "женска срећа"? Красиће сваки ентеријер, а потребно је да јој се посветите само мало
Такође, плодови урми се могу похвалити да садрже више од 20 врста разних аминокиселина које су потребне организму, а које нећете наћи у већини другог воћа.
Научна истраживања
Научни часопис „Биологија и интегративна медицина“ бележи нека од корисних својстава које воће има. Прво, у урмама уопште нема холестерола.
Друго, пектин и дијетална влакна која чине воће имају позитиван ефекат на пробавни систем и чак смањују ризик од одређених карцинома.
Прочитајте још: Храна коју не треба да једете на ПРАЗАН стомак: Уколико имате проблем са желуцем и пробавој избегавајте следеће намирнице
Треће, висока концентрација магнезијума и калијума благотворно утиче на функционисање срца и крвних судова. Присуство селена у производу помаже судовима да се боре против манифестације васкуларних болести и смањују ризике од њиховог формирања и даљег развоја.
Такође, због обиља антиоксиданата, урме помажу организму да се носи са болестима.
Урме могу наштетити људима са високим нивоом шећера у крви. плодови нису у стању да у потпуности надокнаде високи ГИ. Они који имају било какве патологије гастроинтестиналног тракта, болести бубрега, прекомерну тежину, алергије на фруктозу треба да се уздрже од пијења и прво се консултују са лекаром.
Прочитајте још: Природно решење за ослобађање од СТРЕСА И НАПЕТОСТИ: Потребан вам је само лист ове биљке који сигурно имате у кући
Према препорукама лекара и нутрициониста, не можете јести више од 15 урми дневно. Ипак, имају пуно шећера. Норма за одраслу особу је 6-8 комада, за дете 3-4 комада. Производ се дуго вари, па га је најбоље конзумирати ујутру.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ