Сусам је здрав, али не треба га јести свакодневно, саветују нутриционисти.
Уколико имате проблема са повишеним холестеролом, препоручује се да једете рибу, орашасте плодове, пасуљ и поврће попут патлиџана, репе, батата.
Поред тога, у исхрану можете укључити и сусам зато што садржи фитостероле који имају веома сличну хемијску структуру какву има и холестерол.
Прочитајте још: Заборавите БАГРЕМОВ: Ова врста меда је ЛЕКОВИТИЈА, али и УКУСНИЈА, а могу је јести и они који имају ПОЛЕНСКУ АЛЕРГИЈУ
Семе сусама је одличан извор гвожђа, магнезијума, цинка, бакра, фосфора и влакана, а садржи седам пута више калцијума него млеко.
Сматра се да се редовним конзумирањем сусама може утицати на смањење вредности холестерола.
Међутим, нутриционисти саветују да није препоручљиво јести ове семенке свакодневно, јер његово семе садржи супстанце које могу утицати на згрушавање крви.
Ипак, уколико се користи једном недељно по једна кашика семенки сусама, организам ће се обогатити антиоксидансима и фитоестрогенима, а нормализоваће се и метаболизам као и холестерол.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ