Susam je zdrav, ali ne treba ga jesti svakodnevno, savetuju nutricionisti.
Ukoliko imate problema sa povišenim holesterolom, preporučuje se da jedete ribu, orašaste plodove, pasulj i povrće poput patlidžana, repe, batata.
Pored toga, u ishranu možete uključiti i susam zato što sadrži fitosterole koji imaju veoma sličnu hemijsku strukturu kakvu ima i holesterol.
Pročitajte još: Zaboravite BAGREMOV: Ova vrsta meda je LEKOVITIJA, ali i UKUSNIJA, a mogu je jesti i oni koji imaju POLENSKU ALERGIJU
Seme susama je odličan izvor gvožđa, magnezijuma, cinka, bakra, fosfora i vlakana, a sadrži sedam puta više kalcijuma nego mleko.
Smatra se da se redovnim konzumiranjem susama može uticati na smanjenje vrednosti holesterola.
Međutim, nutricionisti savetuju da nije preporučljivo jesti ove semenke svakodnevno, jer njegovo seme sadrži supstance koje mogu uticati na zgrušavanje krvi.
Ipak, ukoliko se koristi jednom nedeljno po jedna kašika semenki susama, organizam će se obogatiti antioksidansima i fitoestrogenima, a normalizovaće se i metabolizam kao i holesterol.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU