Намирнице богате витамином К треба да једу људи оболели од тромбозе.
Када се узимају лекови против згрушавања крви мора да се измени начин исхране - онима који их доживотно пију саветује се да избегавају намирнице богате витамином К, кога највише има у зеленишу, јер његов повећан унос смањује дејство лека.
Прочитајте још: ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ! Све благодети белог лука: Топи лед, негује косу, лице...
Међутим, дијетотерапеути истичу да то не значи да би из исхране сасвим требало искључити намирнице богате витамином К, јер у том случају се повећава дејство лека, па је већи ризик од крварења. Дакле, требало би ускладити дозу лека, унос витамина К и индивидуалне потребе пацијента. То се може постићи једино редовним лекарским контролама, уз одређивање протромбинског времена и ИНР-а у крви.
Витамин К треба да се уноси сваког дана.
То је додатни разлог зашто намирнице које садрже овај витамин не би сасвим требало елиминисати са трпезе.
Дијетотерапеути саветују да унос витамина К буде уједначен на недељном нивоу. При томе, није неопходно да унос сваког дана буде исти, већ да укупни унос током седам дана буде приближно исти из недеље у недељу.
Прочитајте још: ДОКТОР СУВОРОВ тврди: ЉУБИЧАСТА пшеница и чаша ОВОГ напитка су НАЈБОЉА превенција против КОРОНЕ
Једино што би требало имати на памети је да се не претерује са спанаћем, зељем... Довољна је осредња порција оваквих намирница, једном до два пута недељно, а да се при томе избегавају неке друге с високим садржајем витамина К.
Једите слободно зелениш Фото: Пексел
Једите спанаћ, блитву, кељ, карвиол, купус, салату...
Намирнице које садрже велике количине витамина К су спанаћ, блитва, броколи, кељ, зелени купус, прокељ, млади лук, коприва, карфиол, тамнозелена салата, зеље, пасуљ, сочиво, изнутрице, манго зелени чај, храна и напици којима је додат витамин К.
Прочитајте још: ФАРМАЦЕУТИ ТВРДЕ: Важан састојак за ВАКЦИНУ против КОРОНЕ налази се у ретком ДРВЕТУ у ЧИЛЕУ
Понедељак
Доручак: сардина са једним парчетом хлеба
Ручак: мусака са млевеним месом по избору и кромпиром и салата од купуса
Вечера: два парчета тоста са ајваром и шољом јогурта
Уторак
Доручак: барено јаје, коцка немасног сира и парче интегралног хлеба
Ручак: кукуруз шећерац са туњевином (без уља) и порцијом зелене салате
Вечера: макарони са млевеним орасима
Прочитајте још: ДОКТОР СУВОРОВ тврди: ЉУБИЧАСТА пшеница и чаша ОВОГ напитка су НАЈБОЉА превенција против КОРОНЕ
Четвртак
Доручак: палента са шољом јогурта
Ручак: грашак са месом
Вечера: барена цвекла зачињена са уљем и белим луком и порција белог пилећег меса са жара
Петак
Доручак: пита са сиром или печуркама
Ручак: јунетина са два до три барена прокеља
Вечера: барено јаје, парче интегралног хлеба и шоља јогурта
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ