Постоји једно старинско јело које су наше баке често припремале, али које, нажалост, полако пада у заборав. То је пржени кисели купус, који подсећа на подварак, али је ипак другачији.
![1738148099_0cadffa9c5a73979c2d910266ce578382d9cbdcd.jpg](/cache/images/9/1/f/0/f/91f0f7d38c7a30b9db3c61cd4aebea25cbb32bca.jpg)
Ово јело се припрема много брже од подварка, има одличан укус, а може се комбиновати са разним прилозима, као што су кувани или пире кромпир. По жељи, можете додати суво месо, димљене кобасице или, као у нашем рецепту, суву сланину.
Састојци:
- 1 главица киселог купуса
- 200 мл уља
- 1 главица црног лука
- 300 г свежег меса по избору
- 200 г сувог меса (сланина, кобасица, суви врат )
- бибер, бели лук у праху
- першунов лист и босиљак
- ловоров лист
Припрема:
Исеците кисели купус као за подварак, прелијте га са литром воде и оставите да одстоји 30 минута, а затим га добро исцедите.
У дубљој шерпи пропржите црни лук на уљу, па додајте исечено месо на коцкице. Налијте воду и кувајте месо док не постане потпуно мекано.
Затим, додајте оцеђени купус, зачине и прелијте са око 1 литром воде. Покријте шерпу и кувајте на тихој ватри. Повремено промешајте.
Када вода скоро испари, додајте мало уља и пржите купус још око 10 минута.
На крају, убаците исецкану суву сланину и наставите са пржењем док купус не добије лепу златно-жуту боју.
Ово јело је савршено уз пире кромпир.
(Информер)