Пасуљ је био једна од најкоришћенијих намирница и наши преци су га радо кували барем једном недељно. Правио се у разним варијантама, а једна помало заборављена је меџганик, познатији као папула или мељани пасуљ.

Папула, или меџганик, како га зову у Расинском округу, је јело које се спремало од давнина, а верује се да је било Карађорђево омиљено јело. То је добро раскуван, па изгњечен пасуљ. За меџганик се може употребити било која врста пасуља, а најбољи је да то буде - бели.
Састојци:
500 грама белог пасуља тетовца
2 главице црног лука
2 чена белог лука
2 дл уља
алева паприка
бибер
со
Припрема:
Потопите бели пасуљ у воду да преноћи. Оцедите га, ставити другу воду да се кува, кад проври поново оцедити. Прелијте новом млаком водом и наставите са кувањем. Скуван пасуљ процедите и испасирајте.
Пасуљ зачините сољу и бибером, додајте мало воде у којој се кувао и измиксајте, како бисте добили фину глатку масу.
Очистите и ситно исецкајте црни лук и бели лук. Пропржите их на уљу а затим додајте измиксан пасуљ. Уколико не волите бели лук можете и без њега да припремите ово јело.
Промешајте, кратко пропржите и додајте две кашичице алеве паприке. Водите рачуна да паприка не прегори јер ће попримити горак укус.