Најсочније великопосне пљескавице

Међу манастирским зидинама, где се молитва претаче у сваки тренутак дана, ни трпеза није тек пука потреба тела, већ део духовног подвига. Пост, као време очишћења и унутрашње обнове, доноси једноставна, али благословена јела, припремљена с љубављу и смирењем. Међу њима су и ове великопосне пљескавице, скромне по саставу, али богате укусима дарованим од Творца. Њихова рецептура преноси се из колена на колено, подсећајући нас да су и у најједноставнијим јелима уткане милост и радост заједништва.
Састојци:
3 кашике маслиновог уља
5 ситно сецканих свежих струкова младог црног лука
1/2 шоље црвеног пасуља
1 рендана шаргарепа
2 шоље брашна
1 лименка пива или 1 кашичица прашка за пециво
1 мали кувани кромпир
со
бибер
нана, оригано (по жељи)
Припрема:
Потопите пасуљ 24 сата (не кувајте). После тога, пасуљ који је набубрео и омелшао, процедите, исперите и самељуте у машини за месо или у блендеру. Загрејте 2 кашике маслиновог уља и пропржите пасуљ, млади лук и шаргарепу. У чинији помешајте брашно с пивом и промешајте док не добијете ретко тесто. У тесто додајте пропржено поврће, кромпир и зачине с ароматичним биљем. Добро умесите и обликујте пљескавице. Преосталим уљем премажите плех и пеците пљескавице на 180 степени док не порумене.
Док мирис печених пљескавица испуњава просторију, сетимо се да је свака трпеза прилика да се подсетимо правих вредности – скромности, захвалности и заједништва. Манастирска кухиња нас учи да и најједноставнији оброк може постати гозба ако је спремљен с молитвом и љубављу. И баш као што се ове пљескавице обликују пажљивим рукама, тако и наш дух обликују стрпљење и вера, чинећи нас јачима на путу спасења.
(Религија)
БОНУС ВИДЕО