Namirnice bogate vitaminom K treba da jedu ljudi oboleli od tromboze.
Kada se uzimaju lekovi protiv zgrušavanja krvi mora da se izmeni način ishrane - onima koji ih doživotno piju savetuje se da izbegavaju namirnice bogate vitaminom K, koga najviše ima u zelenišu, jer njegov povećan unos smanjuje dejstvo leka.
Pročitajte još: OVO SIGURNO NISTE ZNALI! Sve blagodeti belog luka: Topi led, neguje kosu, lice...
Međutim, dijetoterapeuti ističu da to ne znači da bi iz ishrane sasvim trebalo isključiti namirnice bogate vitaminom K, jer u tom slučaju se povećava dejstvo leka, pa je veći rizik od krvarenja. Dakle, trebalo bi uskladiti dozu leka, unos vitamina K i individualne potrebe pacijenta. To se može postići jedino redovnim lekarskim kontrolama, uz određivanje protrombinskog vremena i INR-a u krvi.
Vitamin K treba da se unosi svakog dana.
To je dodatni razlog zašto namirnice koje sadrže ovaj vitamin ne bi sasvim trebalo eliminisati sa trpeze.
Dijetoterapeuti savetuju da unos vitamina K bude ujednačen na nedeljnom nivou. Pri tome, nije neophodno da unos svakog dana bude isti, već da ukupni unos tokom sedam dana bude približno isti iz nedelje u nedelju.
Pročitajte još: DOKTOR SUVOROV tvrdi: LJUBIČASTA pšenica i čaša OVOG napitka su NAJBOLJA prevencija protiv KORONE
Jedino što bi trebalo imati na pameti je da se ne preteruje sa spanaćem, zeljem... Dovoljna je osrednja porcija ovakvih namirnica, jednom do dva puta nedeljno, a da se pri tome izbegavaju neke druge s visokim sadržajem vitamina K.
Jedite slobodno zeleniš Foto: Peksel
Jedite spanać, blitvu, kelj, karviol, kupus, salatu...
Namirnice koje sadrže velike količine vitamina K su spanać, blitva, brokoli, kelj, zeleni kupus, prokelj, mladi luk, kopriva, karfiol, tamnozelena salata, zelje, pasulj, sočivo, iznutrice, mango zeleni čaj, hrana i napici kojima je dodat vitamin K.
Pročitajte još: FARMACEUTI TVRDE: Važan sastojak za VAKCINU protiv KORONE nalazi se u retkom DRVETU u ČILEU
Ponedeljak
Doručak: sardina sa jednim parčetom hleba
Ručak: musaka sa mlevenim mesom po izboru i krompirom i salata od kupusa
Večera: dva parčeta tosta sa ajvarom i šoljom jogurta
Utorak
Doručak: bareno jaje, kocka nemasnog sira i parče integralnog hleba
Ručak: kukuruz šećerac sa tunjevinom (bez ulja) i porcijom zelene salate
Večera: makaroni sa mlevenim orasima
Pročitajte još: DOKTOR SUVOROV tvrdi: LJUBIČASTA pšenica i čaša OVOG napitka su NAJBOLJA prevencija protiv KORONE
Četvrtak
Doručak: palenta sa šoljom jogurta
Ručak: grašak sa mesom
Večera: barena cvekla začinjena sa uljem i belim lukom i porcija belog pilećeg mesa sa žara
Petak
Doručak: pita sa sirom ili pečurkama
Ručak: junetina sa dva do tri barena prokelja
Večera: bareno jaje, parče integralnog hleba i šolja jogurta
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU