Квалитетни угљени хидрати нуде мноштво здравствених предности када се једу током дужег временског периода, посебно када су ти угљени хидрати цела пшеница.
Недавна студија открила је да су људи који су јели три порције интегралних житарица дневно имали веће користи од оних који нису. Ове предности су укључивале нижи ниво шећера у крви од оних који нису појели пуне три порције. У сличној вени, учесници који су јели више интегралних житарица такође су известили о смањеном нивоу крвног притиска.
Прочитајте још: Краљевска биљка која лечи несаницу једном шољом чаја
- Присуство дијеталних влакана у интегралним житарицама може имати заситни ефекат, а магнезијум, калијум и антиоксиданти могу да допринесу снижавању крвног притиска. Растворљива влакна, нарочито, могу имати благотворно дејство на скокове шећера у крви после оброка - објашњава аутор студије.
Целе житарице садрже пуно влакана
Студије су показале корелацију између одговарајуће количине целих зрна и смањене срчаних болести. Цела зрна и производи од целог зрна садрже влакана и хранљиве састојаке који подржавају наш систем у целини.
Прочитајте још: Важи за најздравије поврће на свету: Ево како се спрема
Повећани унос може побољшати варење са високим садржајем влакана у целом зрну која делују као пребиотик, хранећи цревне бактерије и одржавајући флору здравом.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ