Доручак је најважнији оброк у дану
Нутриционисти деле мишљење да доручак никако не би требало избегавати. Подједнако је важно и којим намирницама ћете започети дан. Осим због утицаја на здравље, избор хране је важан и због енергије коју нам даје (или одузима).
Оно у чему многи греше јесте започињање дана кроасанима и другим пецивима. Поједини нутриционисти упозоравају да једноставни угљени хидрати, као и тешка протеинска храна могу довести до осећаја умора:
- Као резултат, човек долази на посао већ уморан, а пред њим је осам сати рада. Пржено месо је богато протеинима, али таква храна није погодна за доручак. Чињеница је да је потребно много времена за варење, због чега се организам измори - објашњава нутриционисткиња Анђелика Дувал.
Чак ни поједине врсте каша нису добар избор по мишљењу нутриционисткиње Дувал, из разлога што су пуне једноставних угљених хидрата:
- Није мали број оних који дан започињу кашом, што је добро ако не говоримо о инстант варијантама. Оне су препуне једноставних угљених хидрата који терају панкреас да активно ради и производи инсулин. Због тога што ниво шећера у крви прво нагло скочи, а затим брзо падне, осећамо умор - наставља др Дувал.
Она такође сматра да би требало избегавати житарице које се преливају водом, већ да треба јести оне житарице које се кувају:
- У таквим житарицама, угљени хидрати су сложени, не изазивају скокове шећера. Сама житарица се дуго вари, а осећај ситости ће до ручка сигурно потрајати.
Упозорила је на крају да не треба наседати на поједине рекламе:
- Немојте наседати на рекламе у којима људи започињу јутро кроасаном и шољицом кафе. Разлог је исти - брзи угљени хидрати, који се не препоручују - закључила је.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ