Требало би чешће да се нађе на вашем јеловнику
Просо је древна житарица која највећу примену има на подручју у Азије, Јужне Америцке и неким деловима Европе. Ова целовита житарица без глутена, такође постаје све популарнија као алтернатива пиринчу или кинои.
Постоји много различитих врста проса и сви они припадају породици трава. Представља отпорну културу и узгаја се за сточну храну и птичје семе, али је и популарна храна за људе у многим деловима света због своје високе нутритивне вредности.
Утиче на мршављење
Редовна конзумација проса подстиче мршављење и одржавање жељене телесне тежине.
Просо помаже при мршављењу првенствено зато што је нискокалоричан и не садржи глутен. Дијететичари истичу како ова намирница захваљујући високом уделу сложених угљених хидрата може да помогне људима који брину о свом здрављу јер подстиче мршављење, односно убрзава метаболизам. Исто тако, просо снижава ниво холестерола и одржава телесну тежину под контролом.
Има и висок садржај влакана што помаже очувању здравља пробаве и спречава проблеме са затвором, проливом или надутости, а доказано смањује ризик од болести срца.
Употреба проса
Просо може да се самеље у брашно и да се користи за прављење хлеба без глутена и других производа. Ољуштени бисерни просо је врста коју ћете највероватније да пронађете у продавницама. Он је орашастог, благог укуса што га чини одличним додатком салатама, супама и другим сланим јелима.
За кување ољуштеног проса закувајте две шоље воде у малом лонцу на јакој ватри. Додајте мало соли и једну шољу проса. Након што вода поновно проври, смањите ватру и кувајте око 20 минута док не омекша.