Амарант је биљка која потиче из Централне Америке, а његова култивација датира из цивилизација Инка, Маја и Астека
Семе се сматра делом породице житарица и једно је од шест псеудожитара. Псеудожитарице су биљке која производе семе или воће које се конзумира као зрно - друге укључују киноју, хељду и чиа семе. Дакле, иако је означено као зрно, амарант је семе.
Астеци су користили амарант не само као главну храну већ и као део својих културних и религиозних ритуала. Данас се амарант углавном производи у Кини, али се такође узгаја у Мексику, Централној Америци и подручјима у Сједињеним Државама. Амарант се користи и у слатким и сланим рецептима и има снажан укус.
Прочитајте још: Зашто је добро БАДЕМОВО МЛЕКО? Све предности овог укусног напитка
Зашто је добар амарант?
Манган
Само 1 шоља куваног амаранта садржи преко 105% препорученог дневног уноса мангана. Манган је важна компонента антиоксидативног ензима супероксид дисмутазе, што је научни термин за систем који се бори против слободних радикала у телу.
Протеин биљног порекла
За разлику од многих житарица, амарант је комплетан протеин, што значи да садржи свих девет есенцијалних амино киселина, укључујући лизин, који обично недостаје већини житарица.
Прочитајте још: СРЕМУШ ЧИСТИ КРВ, СНИЖАВА ХОЛЕСТЕРОЛ: Испробајте ДВА најефикаснија РЕЦЕПТА травара Момчила
Амарант садржи влакна
Амарант је добар извор дијететских влакана, која су неопходна за здраво варење, а која нам помажу да имамо енергије и будемо сити.
Подржава здраве кости
Једна шоља куваног амаранта има 116 милиграма калцијума. Калцијум игра виталну улогу у здрављу костију и зуба и флексибилности мишића.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ