Amarant je biljka koja potiče iz Centralne Amerike, a njegova kultivacija datira iz civilizacija Inka, Maja i Asteka
Seme se smatra delom porodice žitarica i jedno je od šest pseudožitara. Pseudožitarice su biljke koja proizvode seme ili voće koje se konzumira kao zrno - druge uključuju kinoju, heljdu i čia seme. Dakle, iako je označeno kao zrno, amarant je seme.
Asteci su koristili amarant ne samo kao glavnu hranu već i kao deo svojih kulturnih i religioznih rituala. Danas se amarant uglavnom proizvodi u Kini, ali se takođe uzgaja u Meksiku, Centralnoj Americi i područjima u Sjedinjenim Državama. Amarant se koristi i u slatkim i slanim receptima i ima snažan ukus.
Pročitajte još: Zašto je dobro BADEMOVO MLEKO? Sve prednosti ovog ukusnog napitka
Zašto je dobar amarant?
Mangan
Samo 1 šolja kuvanog amaranta sadrži preko 105% preporučenog dnevnog unosa mangana. Mangan je važna komponenta antioksidativnog enzima superoksid dismutaze, što je naučni termin za sistem koji se bori protiv slobodnih radikala u telu.
Protein biljnog porekla
Za razliku od mnogih žitarica, amarant je kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina, uključujući lizin, koji obično nedostaje većini žitarica.
Pročitajte još: SREMUŠ ČISTI KRV, SNIŽAVA HOLESTEROL: Isprobajte DVA najefikasnija RECEPTA travara Momčila
Amarant sadrži vlakna
Amarant je dobar izvor dijetetskih vlakana, koja su neophodna za zdravo varenje, a koja nam pomažu da imamo energije i budemo siti.
Podržava zdrave kosti
Jedna šolja kuvanog amaranta ima 116 miligrama kalcijuma. Kalcijum igra vitalnu ulogu u zdravlju kostiju i zuba i fleksibilnosti mišića.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU