Бели лук поред ароматичног дејства има и низ здравствених бенефита зног којих би требало да се бар у неком облику нађе на нашем менију.
Мало коренасто поврће припада роду лука Аллиум и налази се међу најстаријим познатим хортикултурним културама. Истраживања кажу да су га користили још Вавилонци пре 4.500 година и Кинези пре 2.000 година. Његов одличан укус и свестраност учинили су га основним састојком у већини кухиња широм света.
Чување белог лука
Луковице белог лука могу да трају и до осам недеља када се правилно складиште. Једноставно је, држите их на хладном и тамном месту. Уколико приметите клице то не значи да треба да га баците, само се побрините да уклоните све зелене изданке пре употреб.
Здравствене предности белог лука
Осим што даје изврстан укус бројним рецептима, бели лук такође нуди неке невероватно здраве предности.
Прочитајте још: 5 биљака које важе за ПРИРОДНЕ АНТИДЕПРЕСИВЕ: Подижу расположење и терају стрес
Бели лук и хранљиве материје
Бели лук обезбеђује импресиван број и количину хранљивих материја у односу на низак број калорија, што га чини хранљивим састојком. Конзумацијом белог лука уносите манган, витамин Б6, цинк, сумпор, гвожђе, витамин Ц, калијум, калцијум, магнезијум, селен и још много тога.
Бели лук помаже у смањењу ризика од срчаних обољења
Значајна истраживања су открила да бели лук игра улогу у смањењу ризика од кардиоваскуларних болести попут срчаног и можданог удара, наиме снижавањем високог крвног притиска и регулисањем нивоа холестерола
Снажан антиоксиданс
Бели лук такође помаже у одбрани од слободних радикала, смањењу оксидативног стреса и борби против системске упале. Бели лук је богат антиоксидансима попут полифенола и флавоноида, откривено је да адржи више од 20 полифенолних једињења. Храна богата антиоксидансима може помоћи у заштити ваших ћелија од оштећења слободних радикала, што заузврат може смањити ризик од болести повезаних са хроничним стресом и упалом.
Прочитајте још: ОПАСНИЈА ОД ХОЛЕСТЕРОЛА И ШЕЋЕРА: Доктор упозорио на ОВУ КИСЕЛИНУ, тихо разара органе, а ево како се регулише
Бели лук има антифунгална и антибактеријска својства
Бели лук има потенцијал да заштити од вируса, бактерија и гљивица, великим делом захваљујући алицину. Истраживачи су претпоставили да одређена једињења из белог лука делују на спречавање штетних спољашњих микроорганизама да нападају здраве ћелије, као и да ометају њихову способност раста.
БОНУС ВИДЕО