И док су многи љубитељи младог лука, други га баш и не воле због јаког и дуготрајног мириса. Међутим, увек га можете додати јелима и не осетити тако јак укус, а предности за здравље су многобројне.
Млади лук припада зељастим биљкама. Има луковицу јаког мириса и љутог укуса. Издужене и пљоснате листове. Сматра се да потиче из централне Азије, а одатле се раширио и у подручје Средоземља. Једна је од најстаријих биљака, датира од пре 5-7 хиљада година.
Његова лековита својства била су позната још у старом Египту.
Има антибактеријска својства, па помаже организму да се избори са бактеријама и вирусима.
Прочитајте још: Чај од нане за лечење акни? Богат је антиоксидансима и бори се против бактеријских инфекција
Здравље костију
Садржи витамин К који ће помоћи већој апсорпцији калцијума у организму. Само један лук садржи око 20 посто препоручене дозе витамина К, који је важан за густину и чврстину костију.
Зелени део младог лука не треба да се баца, садржи прави извор здравља.
Добар вид
Садржи доста каротеноида који позитивно делују на здравље ока. Садржи витамин А који је важан за производњу протеина у очима, заслужног за добар вид.
Прочитајте још: Лек за крвне судове налази се у сваком парку, уберите га рано ујутру
Штити срце
Садржи антиоксидансе који штите ћелије у телу од оштећења изазваних слободним радикалима. Може да побољша циркулацију крви и спречи тромбозу.
Холестерол
Зелени део младог ука често бацимо, а ту се налази прави извор здравља. Сматра се да снижава холестерол и регулише ниво шећера у крви.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ