Када говоримо о имунитету већини прво падне на памет витамин Ц. У последње време говоримо о здрављу више него икада.
Која је заправо ефикасност витамина Ц за наше здравље?
Докторка Меган Меиер, директорка научне комуникације на Међународном савету за информације о храни, говори о једном од најпознатијих витамина за јачање имунитета: витамину Ц.
Шта тачно витамин Ц чини за нас?
- Витамин Ц је витамин растворљив у води који делује као снажан антиоксиданс. Има важну улогу у нервном систему, метаболизму и имунитету. Осим тога, витамин Ц помаже у апсорпцији микронутријената, посебно гвожђа - истиче докторка за Реал Симпле.
Прочитајте још: Богати су витамином Е, позитивно утичу на притисак, мало калорија... Зашто БАДЕМИ треба да се нађу на нашем тањиру?
Колико нам витамина Ц треба дневно?
Препоручени додаци исхрани у облику витамина Ц крећу се од 15 милиграма до 120 милиграма дневно, у зависности од старости и пола.
75 милиграма дневно за одрасле жене и 90 милиграма дневно за одрасле мушкарце
Да ли ће удвостручавање потрошње витамина Ц помоћи имунолошком систему?
Витамин Ц је важан нутријент за оптималну имунолошку функцију. Међутим, студије су показале да узимање његових мегадоза у облику суплемената заправо не помаже ништа у борби против болести, попут прехладе.
Више витамина Ц није нужно боље, јер наше тело може да апсорбује само неколико стотина милиграма ођедном. Пошто је витамин Ц растворљив у води, има ниску токсичност и није повезан са штетним ефектима у високим дозама.
Прочитајте још: ТРИ одлична разлога зашто свака жена после 40. треба редовно да једе смокве
Међутим, уколико узимате одређене лекове, требало би да будете посебно опрезни са суплементима витамина Ц, па се у том случају консултујте са лекаром.
Која је најбоља храна са витамином Ц за јело?
Велике количине витамина Ц могу се наћи у поврћу попут броколија, купуса, карфиола, кромпира, спанаћа и парадајза, агрумима и соку од цитруса, јагодама и соку од парадајза.