Новинарка је одлучила да провери шта би се десило ако би свакодневној исхрани додала шољицу грчког јогурта.
Грчки јогурт постаје све популарнији међу људима који траже заситан, укусан, а истовремено вредан доручак. Новинарка портала тхехеалтхy.цом одлучила је да провери шта би се десило ако би свакодневној исхрани додала шољицу грчког јогурта. Због нетолеранције на лактозу, до сада је избегавала све млечне производе. Које промене је приметила?
У почетку је одбијала овсену кашу јер јој се није дало да једе топли оброк. Затим је искључила протеински шејк, јер, иако воли ову врсту оброка, укључивање блендера сваког дана око 6 ујутру није долазило у обзир. Методом елиминације одабрала је грчки јогурт са адитивима.
Новинарка је истакла да је грчки јогурт један од "идеалних протеина". То значи да садржи свих девет есенцијалних аминокиселина. Гушћи је и кремастији од обичног природног јогурта и обично има мање шећера. Једна студија је показала да грчки јогурт подржава варење, имуни систем, побољшава снагу костију и подржава здравље срца. Вероватно такође смањује ризик од развоја дијабетеса.
Новинарка је на почетку признала да јој се код грчког јогурта највише допала његова свестраност. Грчки јогурт је био њен главни доручак већи део недеље, са гранолом, бобицама, путером од кикирикија, медом и семенкама нара. Грчки јогурт је такође добра замена за павлаку у јелима за ручак и топле вечере.
1. Осећај ситости дуже
Већ првог дана приметила је да је јутарњи доручак на бази грчког јогурта засити више од стандардних оброка. До сада је више волела да једе лагане залогаје током дана, али је после "грчког доручка" приметила да јој се не да јести. Клиничка дијететичарка Бет Червони са Кливлендске клинике објашњава да је ситост, која долази од једења оброка на бази грчког јогурта, због садржаја протеина.
"Протеини се сваре дуже него угљени хидрати, тако да веће опције протеина често помажу да се осећате ситим".
2. Повећање енергије и побољшање расположења
Следеће што је новинарка приметила јесте да се њено расположење поправило и да је добила енергију. Протеини, пошто им је потребно дуже времена за варење, изазивају полагано повећање нивоа глукозе у крви - нема наглих скокова и падова шећера, тако да нема енергетских падова током дана. Поред тога, грчки јогурт је такође добар извор витамина А и Б12 и магнезијума, састојака који могу да имају позитиван утицај на ниво енергије током дана. А одакле добро расположење?
"Нека истраживања заправо потврђују нежељени ефекат који побољшава расположење, јер јогурт повећава ниво серотонина, неуротрансмитера за добар осећај", објашњава Червони.
3. Побољшано варење
Новинарка је признала да је њено тело осетљиво на млечне производе и да је понекад имала затвор или друге проблеме након што је пила кафу или јела сладолед. У почетку је морала да се навикне да сваки дан једе грчки јогурт. Свакодневно једење грчког јогурта је помогло процесу варења, доприносећи редовном пражњењу црева. Нестало је и повременог надимања.
Према речима дијететичара, за то су заслужни пробиотици садржани у грчком јогурту, који могу позитивно да утичу на здравље црева и регулишу функционисање дигестивног тракта. Поред тога, грчки јогурт садржи мање лактозе од обичног јогурта или других млечних производа.
Мондо
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ