Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СВАКИ ДАН САМ ЈЕЛА ГРЧКИ ЈОГУРТ: Због 3 промене тврдим да је "савршен протеин", стручњак открива колико је моћан!

Новинарка је одлучила да провери шта би се десило ако би свакодневној исхрани додала шољицу грчког јогурта.

1720618860_shutterstock_2301062213.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Грчки јогурт постаје све популарнији међу људима који траже заситан, укусан, а истовремено вредан доручак. Новинарка портала тхехеалтхy.цом одлучила је да провери шта би се десило ако би свакодневној исхрани додала шољицу грчког јогурта. Због нетолеранције на лактозу, до сада је избегавала све млечне производе. Које промене је приметила?

У почетку је одбијала овсену кашу јер јој се није дало да једе топли оброк. Затим је искључила протеински шејк, јер, иако воли ову врсту оброка, укључивање блендера сваког дана око 6 ујутру није долазило у обзир. Методом елиминације одабрала је грчки јогурт са адитивима.

Новинарка је истакла да је грчки јогурт један од "идеалних протеина". То значи да садржи свих девет есенцијалних аминокиселина. Гушћи је и кремастији од обичног природног јогурта и обично има мање шећера. Једна студија је показала да грчки јогурт подржава варење, имуни систем, побољшава снагу костију и подржава здравље срца. Вероватно такође смањује ризик од развоја дијабетеса.

Новинарка је на почетку признала да јој се код грчког јогурта највише допала његова свестраност. Грчки јогурт је био њен главни доручак већи део недеље, са гранолом, бобицама, путером од кикирикија, медом и семенкама нара. Грчки јогурт је такође добра замена за павлаку у јелима за ручак и топле вечере.

1. Осећај ситости дуже
Већ првог дана приметила је да је јутарњи доручак на бази грчког јогурта засити више од стандардних оброка. До сада је више волела да једе лагане залогаје током дана, али је после "грчког доручка" приметила да јој се не да јести. Клиничка дијететичарка Бет Червони са Кливлендске клинике објашњава да је ситост, која долази од једења оброка на бази грчког јогурта, због садржаја протеина.

"Протеини се сваре дуже него угљени хидрати, тако да веће опције протеина често помажу да се осећате ситим".

2. Повећање енергије и побољшање расположења
Следеће што је новинарка приметила јесте да се њено расположење поправило и да је добила енергију. Протеини, пошто им је потребно дуже времена за варење, изазивају полагано повећање нивоа глукозе у крви - нема наглих скокова и падова шећера, тако да нема енергетских падова током дана. Поред тога, грчки јогурт је такође добар извор витамина А и Б12 и магнезијума, састојака који могу да имају позитиван утицај на ниво енергије током дана. А одакле добро расположење?

"Нека истраживања заправо потврђују нежељени ефекат који побољшава расположење, јер јогурт повећава ниво серотонина, неуротрансмитера за добар осећај", објашњава Червони.

3. Побољшано варење
Новинарка је признала да је њено тело осетљиво на млечне производе и да је понекад имала затвор или друге проблеме након што је пила кафу или јела сладолед. У почетку је морала да се навикне да сваки дан једе грчки јогурт. Свакодневно једење грчког јогурта је помогло процесу варења, доприносећи редовном пражњењу црева. Нестало је и повременог надимања.

Према речима дијететичара, за то су заслужни пробиотици садржани у грчком јогурту, који могу позитивно да утичу на здравље црева и регулишу функционисање дигестивног тракта. Поред тога, грчки јогурт садржи мање лактозе од обичног јогурта или других млечних производа.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas