Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

УДАРАЦ ОД КОГ СЕ НЕ ОПОРАВЉА: Живот Боре Ђорђевића обележиле су 4 трагедије

Живот препун успона и падова, каријера достојна светске славе и таленат какав се једном рађа - све то стало је у 72 године Борисава Боре Ђорђевића.

1725621595_bb08753e8ab6d5eb4d1794a5096b7867b7ab707e.jpg
Фото: АТА имагес/ А.А.
Oglas

Један, једини и непоновљиви Борисав Бора Ђорђевић (1952-2024), фронтмен Рибље чорбе, преминуо је јуче у 72. години. Успони и падови обележили су живот великог рокера, који је освајао речима, нотама и осмехом. За 72 године живота стекао је каријеру достојну светске славе. О њему су кружиле разне приче, али сви су сагласни у једном - Бора је био таленат какав се једном рађа. Док је са сцене грмео рокенрол Бора је доживео и преживео много тога, а трагедије су оставиле на његовом срцу дубоке ожиљке.

СМРТ НА КОНЦЕРТУ У ЗАГРЕБУ

Прва се догодила 1982. када је на концерту Рибље чорбе у Леденој дворани Загребу преминула 14-годишња девојка Жељка Марјановић од последица епилептичног напада.

Овај догађај дубоко је потресао целокупну јавност, а Бора се до краја живота тешко носио с овом трагедијом. Судбина се баш поиграла будући да је тадашња турнеја Рибље чорбе носила назив "Ко преживи, причаће". У то време члан Рибље чорбе био је славни Момчило Бајагић Бајага, који је проговорио о овом немилом догађају од којег се чланови бенда, на челу са Бором Ђорђевићем, никада нису опоравили.

Дворане у којима су свирали често су биле крцате, фанови из целе бивше Југославије долазили су на њихове наступе, па се увек тражила карта више. Трагичан догађај у Загребу, када је девојка усред концерта добила епилептични напад и угушила се у гужви, све је променио.

- То је било страшно, никад нам се тако нешто није десило. Чорба је била изузетно популарна и продато је дупло више карата него сто дворана може да прими људи. После тог догађаја, организатори су кривично одговарали, а наша турнеја је паузирана месец дана. Нисмо свирали, јер родитељи нису пуштали децу да одлазе на наше концерте. Ипак, након смрти девојке почело је много више да се води рачуна о безбедности, па се ништа слично више није десило ни нама ни било коме другом - испричао нам је Бајага пре неколико година и даље потресен због страшне трагедије.

Продато је много више карата од најављених 9.000, касније је организатор спомињао бројку од 10.500, а на концерту се окупило између 18 и 20.000 гледалаца.

- Без обзира на то што то од нас нико није захтевао, људски смо били спремни да преузмемо одговорност за смрт Жељке Марјановић, која је тада само желела да буде део наше публике, и ништа више. Нажалост, то јој се није остварило. Нечијим крајњим немаром и због велике неодговорности угашен је живот детета које је тек, у ствари, почело да живи. Ни после толико година не могу да заборавим нити да се отргнем помисли како је мала Жељка издахнула баш на нашем концерту, док смо ми на сцени - свирали - написао је Миша Алексић у својој књизи "Уживо!: Аутобиографија", легендарни басиста Рибље чорбе који је у новембру 2020. преминуо у 67. години од последица корона вируса.

ХЕРОИН У ВЕНАМА

Човек са којим је Бора храбро загазио у музичке воде био је гитариста Радислав Рајко Којић са чијом смрћу се Ђорђевић тешко мирио. Управо са Којићем, Мишом Алексићем и Вицком Милатовићем из бенда СОС, Бора Ђорђевић је, по напуштању састава Рани мраз, основао Рибљу чорбу.

Први велики успех оставрили су песмом "Лутка са насловне стране", а Рајко Којић је са Рибљом чорбом све до напуштања бенда 1984. године снимио пет студијских албума и један лајв албум. Те године Бора је сазвао састанак за чланове Чорбе у једној београдској кафани и саопштио да Рајко и Момчило Бајагић Бајага, који се у међувремену придружио Рибљој чорби, морају да напусте бенд. Рајко је годинама вукао проблем са дрогом, па су Бора и остали чланови сматрали да више није у стању да се избори са тим.

Наркоманија је била проблем од којег Рајко никад није успео да се опорави. После још неколико излета у музици у потпуности се повукао и живео веома скромно у родном селу Јарковац. Смрт га је сачекала у престоници 1997. године, разлог је јасан, а за Бору је Рајков одлазак био велики ударац за који није био спреман. Рајко је имао само 41 годину.

САМОУБИСТВО ПРВЕ СУПРУГЕ

Живот је Бори опалио нови шамар 2007. године када је његова Драгана, љубав из средњошколских дана и прва супруга, извршила самоубиство. Драгана је била Борина вечита инспирација и њој је посветио многе песме Рибље чорбе. Ипак, тачку на брак ставили су 12. фебруара 2007. године, са чиме се Борина супруга није мирила. Како су медији тада писали, разлог за развод наводно је била Борина нова љубав, 28 година млађа Александра коју је упознао на турнеји по Америци, а касније је и одвео пред олтар.

После развода од Драгане, Бора се иселио из њиховог заједничког стана у Улици 27. марта. Драгана је била на концерту Рибље чорбе 10. марта 2007. у београдској арени, а само 13 дана касније пронађена је мртва у свом стану. Узрок њене смрти је предозирање антидепресивима помешаним с алкохолом, а о овом немилом догађају Бора никада није желео да говори. Као сећање на Драгану остао му њихов заједнички син Борис, који се никада није јавно експонирао.

НИКАД ПРЕЖАЉЕНИ МИША АЛЕКСИЋ

Смрт легендарног басисте Рибље чорбе Мирослава Мише Алексића 29. новембра 2020. године са којим је Ђорђевић одрастао и стасавао у рок звезду Бора је тешко поднео. Навикао је, како је Бора говорио, да му Миша увек буде са леве стране и да гледа у његово насмејано лице, као што је то чинио пуне 43 године.

Бора се од овог губитка никада није опоравио, а једном приликом је истакао да му никада неће опростити што га је издао и умро пре њега.

- Не могу о томе да причам, то је толико потресно да Миша за десет дана оде. Ми смо се договорили да нас двојица умремо заједно на бини, али је он поранио, издао ме је. Верујем да би и он желео да наставимо да радимо - говорио је Ђорђевић дубоко потресен Алексићевом смрћу.

Бора је истицао да без Мише више никад ништа неће бити исто.

- Мој брат Миша је био покретачка снага бенда и не знам како без њега - говорио је рокер, па с болом признао:

- То је ударац од ког се не опоравља!

((Курир)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas