Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

7 особина које указују на НАРЦИСОИДНИ ПОРЕМЕЋАЈ: Ево како да их ЛАКО детектујете и заштитите себе!

Маргарет Ворд-Мартин, стручњак за нарцизам и психотерапеут са дипломом Британске асоцијације за психотерапију и саветовање (БАЦП), открила је седам главних особина које одају нарциса.

1725614472_shutterstock_2398626771.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Нарцисоидни поремећај личности није увек тако лако препознати, али је неопходно ако желите да заштитите себе у блиским односима. Саветница БАЦП-а Маргарет Ворд-Мартин упозорила је на седам главних особина које могу да вам помогну да откријете да ли имате нарциса у својој околини, преноси "Ладбибле".

"Нарциси нагризају особу тако да она више не препознаје себе; жртве могу постати депресивне и психички и физички болесне, често прибегавају дрогама, алкохолу, поремећајима у исхрани и слично, како би се избориле", рекла је она за Метро.

"Они немају савест, тако да је најбоље да прекинете везе са нарцисима, где је то могуће", додаје.

Маргарет је апеловала на људе да воде рачуна о раним знацима нарцисоидног поремећаја личности (НПД), објашњавајући да ћете дугорочно претрпети "много више штете", а истовремено изгубити време. Овде се превасходно мисли на љубавне или пријатељске односе, односно оне које можете да бирате.

Дакле, ако сте забринути да би неко из вашег окружења могао бити нарцис, погледајте ове знакове упозорења.

Пребацивање кривице


Ако неко одбије да преузме одговорност за своје грешке и успе да окриви све остале за своје проблеме, Маргарет сматра да је то аларм.

Објаснила је да нарциси обично остављају "траг уништења" за собом и имају тенденцију да имају менталитет жртве за оно што им се догодило у животу, уместо да преузму одговорност за сопствене поступке.

"Они умеју циљано да кажу да имају мане због трауме и занемаривања из прошлости, па да као резултат тога раде ствари на које нису поносни", објашњава.

Окружени су слепо оданим поборницима


Нарциси можда нису пријатни људи када су у вашој близини, али обично су окружени гомилом лојалних поборника којима успевају да манипулишу.

Пошто људи са овим менталним стањем жуде за пажњом и дивљењем, они које су убедили да служе њиховим потребама држе близу себе – међутим, не би требало да се осећате лоше ако вас је нарцис преварио.

Маргарет верује да "свако може бити преварен од стране нарциса“", посебно ако заузима важно место у вашем животу.

Она је објаснила да је за многе људе често "једноставније да игноришу чињенице и верују нарцисоидној верзији догађаја".

Дакле, ако приметите да је нека особа увек у друштву људи који га 'активно штите и заговарају' - чак и када прави грешке - то може бити знак да је нарцис.

Говорите оно што желите да чујете

Саветница је објаснила да су нарциси прилично спрећни у представљању себе у другачијем светлу, тако да њихово понашање често може да иде из једне крајности у другу.

"Део онога што вас тера да остајете у нарцисоидној вези или окружењу јесте да када осећате да нешто није у реду, одједном постајете "бомбардовани" љубављу или јавно похваљени и признати од стране нарциса" приметила је Маргарет.

"Ово може бити веома разарујуће и збуњујуће", додаје.

На крају крајева, они нису луди – и како експерт истиче, "што брже могу да добију приступ вашем животу, породици, банковном рачуну, стану, то ће раније моћи да одустану од тога".

Она је додала: "Нарциси читају довољно о ​​томе како да буду примећени, тако да могу да кажу да су и сами били нарцисоидно злостављани и да глуме емпатију и кајање – све оно што знају да желите да чујете."

Праве сплетке

 

Ако вам се чини да неко увек изазива невоље, пазите - јер можете имати нарциса у окружењу.

Маргарет је објаснила да ће вас ови људи често намерно посвађати са другима, са циљем да вас изолују од најближих и најдражих, а затим их чине најважнијом особом у вашем животу.

Саветница је упозорила људе да буду опрезни ако примете да нека особа даје коментаре "о другима како би утицала на то како се понашате према њима", што ће неизбежно да створи дистанцу између вас и ваших најмилијих.

Извртање истине


Ако је некоме превише лако рећи нешто, то би могао бити велики знак да је нарцис.

Сви смо у животу изговорили неколико белих лажи, али поштење је најбоље - и ако може да вам "прода" фантазију, можда је време да му покажете врата.

"Они су сјајни имитатори пристојне особе. Али на крају ћете их ухватити у лажи или извртању истине", додала је саветник.

Контрола


Људи са нарцисоидним поремећајем личности имају много трикова у рукаву уз помоћ којих држе моћ над вама - од љубавног бомбардовања до гаслајтинга.

"Могу да постану агресивни или насилни, или да се надате и осећају кривицу", објаснила је она.

Било да се одлуче за ласкање или изазивање страха, нарциси ће учинити скоро све да наставе да врше контролу над вама, тако да је најбоље да побегнете од овакве особе.

Грађење имиџа


Није неуобичајено да прилагођавате своје понашање када сте пред различитом људима, али ако је особа опседнута понашањем према другима, то може указати на већи проблем.

Маргарет је објаснила да су нарциси "опседнути имиџом" и да ће дозволити да им маска падне само када су одређени људи у близини - али иначе, све је за показивање.

Саветница је рекла: "Када нико други – или нико кога сматрају довољно важним – не гледа, они почињу да откривају своје право ја. Обратите пажњу на то како се опходе према млађем особљу – да ли их поздрављају, признају и распитују се о њима када равноправне или старије колеге нису ту да виде? Да ли разговарају с вама насамо на начин на који никада не би пред публиком?"

Жена

Бонус видео: 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas