Тулумбе спадају у оријенталне посластице које су освојиле целу Европу.
Тулумба је специјалитет македонске, бугарске и турске кухиње. Посебна врста тулумби у облику ђеврека се може наћи на улицама и доковима Истанбула. Уколико је овај сочни колач освојио и ваше срце, можете га направити уз веома једноставан рецепт. Ево како да припремите тулумбе из рерне.
Састојци:
За шербет - прелив
1 кг шећера
900 мл воде
3 кесице ванилин шећера
За тесто:
1 л воде
2 кашике шећера
на врх ножа соли
300 мл уља
600 г брашна тип 400 - меко
1 прашак за пециво
8 јаја
Припрема:
Литар воде, 2 кашике шећера, прстохват соли, 300 мл уља, ставити да проври кад проври склонити са шпорета па у тако врело додати 600 г меког брашна и прашак за пециво. Све фино мешати и оставити да се охлади. У охлађено додати 8 јаја једно по једно мутити миксером. Кад је фино умућено тесто ставити у калуп за тулумбе и на пек папир истискати из калупа тулумбе.
Тулумбе оставити да одстоје 1 сат у фрижидеру, па затим у загрејаној рерни пећи на 180 степени 30 минута али не отварити рерну. Шербет - прелив: 1 кг шећера, 900 мл воде и 3 ванилин шећера ставитии да проври. Кад проври смањити температуру и пустити да лагано ври 15 минута. Готове прохлађене тулумбе прелити охлађеним сирупом.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО