Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ХРИСТОС ВАСКРСЕ: Данас се слави УСКРС и почетак је СВЕТЛЕ НЕДЕЉЕ - ово су обичаји

Српска православна црква и њени верници данас славе Ускрс, најрадоснији хришћански празник који означава повратак Исуса у живот, тачније његово васкрсење.

1714837309_shutterstock_377160289-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ускршње славље почиње после јутарње службе, након чега се верници поздрављају са речима Христос Васкрсе и Ваистину Васкрсе, и тај поздрав, према веровању, треба да се користи све до Спасовдана, који се слави 40 дана, након Ускрса.

Ускршње славље такође за веренике означава и крај Великог поста, па су први мрсни залогаји управо ускршња јаја. У оквиру породице се организује свечани ручак, а на трпези се налазе офарбана јаја. Ускрс се прославља у кругу најближих, породице и вољених људи.

Данас је такође почела и Светла недеља, која се још назива и Васкрсна или Пасхална недеља и траје до суботе, 11. маја.

У црквама се током ове недеље сваког дана служи Света литургија као и на дан Ускрса.

Први понедељак после Ускрса зове се Побусани понедељак. Тога дана, по народном веровању и обичају, треба побусати гробове умрлих сродника бусењем са зеленом травом. У неким крајевима, овај дан се обележава као и задушнице.

Светла недеља се завршава недељом Антипасхе. Током ове седмице, Царске двери се у храму све време држе отворене, све до Светле суботе.

У овој недељи е не пости средом и петком. Од Светле недеље почиње Педесетница - период који траје педесет дана од Васкрса до Духова.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas