Делује нам као неважна ствар, свакодневно нешто једемо и жваћемо.
Заправо је веома важно на који начин једемо како бисмо избегли преоптерећење желуца.
Прочитајте још: Мислили сте да знате, а ми вас питамо: Како се правилно једе ПИЦА? Не ухвати се за корицу!
Нутрициониста Јо Траверс даје неке корисне савете о правилном жвакању хране.
Траверс каже да се храна мора жвакати онолико времена колико је потребно да буде довољно уситњена да би могла лако да се прогута. На тај начин желудац се не напреже превише приликом варења.
- Ако храна не остаје довољно дуго у устима, она се не излаже амилази која је потребна да би се разградили угљенохидрати. У желуцу се врло мало пробављају угљенохидрати, а ако храна стигне до њега без правилне пробаве у устима, желудац мора радити пуно више. Уколико непрожвакани комадићи хране дођу до врха танког црева, то може довести до надутости и нелагоде каже британски нутрициониста.
Траверс саветује људима да уместо да након сваког залогаја оставе прибор за јело.
Тек након што сте прожвакали и прогутали један залогај, поново узмите прибор за следећи залогај!
Прочитајте још: Постоји начин да ручак не ИСКИПИ ИЗ ШЕРПЕ: Користите предмет који сви имамо у кухињи
- Постоји нешто што вам ствара хитност када имате пред собом виљушку пуну хране. Чекате када ћете је ставити у уста што вас тера да брже прогутате залогај - истиче Траверс.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ