Испробајте трикове за кување јаја
Православни верници Ускрс ове године прослављају 16. априла, а јаја се традиционално фарбају на Велики петак, који се ове године обележава 14. априла.
Често се дешава да приликом кувања понеко јаје пукне, али ипак има начина да то спречите. Које трикове треба да примените прочитајте у наставку овог текста.
1. Не држите јаја у фрижидеру пре кувања
Уколико јаја директно из фрижидера ставите на шпорет велика је вероватноћа да ће љуска попуцати. Зато је важно да их неколико сати пре кувања извадите из фрижидера и оставите да одстоје на собној температури. Јаја најпре ставите у воду собне температуре, па тек онда на шпорет да се кувају. За кување су идеална јаја стара 7 до 10 дана, јер их је после најлакше ољуштити. Ако јаја купујете на пијаци верујте продавцу на реч, а ако их купујете у продавници проверите датум на амбалажи.
2. Не претерујте са количином и температуром
Не стављајте много јаја у шерпу одједном, у једној тури кувања требало би да буде толико јаја да прекрију дно шерпе. Шерпа треба да буде пуна воде током целог кувања. Кувајте јаја на умереној температури, а тик пред кључање додатно смањите температуру, како би се јаја што мање померала по шерпи и ударала једно о друго. Кувајте их 10 до 15 минута.
3. Додајте со у воду
Воду у којој се кувају јаја требало би посолити, а мера је пола кашике соли на литар воде. У том случају, ако неко јаје пукне, беланце неће исцурети, већ ће се згрушати, и такво јаје је затим могуће офарбати и украсити. Уз со можете додати и пола кашичице сирћета, да још више смањите шансе за пуцање јаја.
Уколико вам неко јаје, ипак, пукне, моћи ћете да га искористите за припрему различитих предјела и салата.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ