Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

Namirnice koje nikako ne treba podgrevati: Ovo povrće na prvom mestu

Verovatno ste već čuli da pojedine namirnice nikako ne bi trebalo da pogrevate, ne samo da će izgubiti ukus, teksturu, već mogu izazvati zdravstvene probleme.

1621538356_Depositphotos_189137680_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Slažemo se da je priprema veće količine hrane bolja, pogotovo jer je možemo podgrevati tokom nedelje i sebi olakšati. Ipak, iz zdravstvenih razloga to nije dobra opcija, evo zašto.

Nutricionistkinja Serena Pun objašnjava da što više podgrevamo hranu, to su veće šanse za razvoj bakterija i gubitak hranljivih sastojaka, ukusa i teksture. Ne samo da gube hranljiva svojstva, već dodatno zagrevanje hrane predstavlja opasnost po zdravlje. Evo koje su to namirnice.

Pročitajte još: Koliko traju začini? Pokazatelji da je potrebno da ih zamenite

Krompir

Kuvana jaja
Tvrdo kuvana jaja su retke namirnice koji mogu imati dobar ukus i bez podrgevanja, ipak svi ćemo se složiti da su lepša toplija. Stoga, najbolje bi bilo da skuvate količinu koja vam je potrebna, jer ukoliko ih podgrevate u mikrotalasnoj može doći do eksplozije. Da, do opasne eksplozije, zato nikako to nemojte da radite.

Svima je omiljen, složićete se. Veoma je ukusan, sadrži veliku količinu vitamina C, a prema studijama on sadrži čak 27mh ovog vitamina. Podgrevanjem se može izgubiti ogroman deo hranljivog potencijala, a može doći i do velikog razvoja bakterija.

Biljno ulje

Iako vam se čini da je prženje na ulju bolji izbor od onog na masti, grdno ste se prevarili. U ovo spadaju maslinovo ulje, ulje avokada, sojino i mnoga druga. Oni sadrže nezasićene masne kiseline, a kada se izlože vrućini i ohlade se, pretvaraju se u masne kiseline koje mogu izazvati upale u telu, a mogu dovesti i do razvoja srčanih bolesti - upozorava nutricionistkinja Serena.

Ostalo povrće

Ovde je posebno važno obratiti pažnju na cveklu, šargarepu i zelenu hranu, koja može biti i opasna i korisna za organizam. "Termičko obrađivanje hrane sa nitratima na visokoj temperaturi se može pretvoriti u nitrozamine, koji su kancerogeni", objasnila je Pun. Stoga, podgrevanje ovog povrća nikako nije preporučljivo.

Pročitajte još: Jeftino rešenje za KAMENAC: Ovaj PRAH imate svi u kuhinji, a čini čuda! (RECEPT)

Pre nekoliko godina Evropska komisija je zasedala i istakla da je podgrevanje spanaća veoma opasno. Utvrđeno je da on sadrži visoku koncentraciju nitrata, koji mogu biti opasni i kancerogeni ukoliko se često podgrevaju, prenosi "Huff Post".

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas