Иако живимо у времену када нам је храна у изобиљу доступна током целе године на сваком кораку, понекад се сигурно запитате да ли вам је заиста потребан замрзивач.
Да ли је замрзавање хране опција само за – старију генерацију, или у свему томе ипак има неког смисла и ако сте новопечени млади брачни пар.
Зашто је замрзавање хране пожељно:
Штеди време – замрзавање хране која је већ припремљена даје вам опцију да имате при руци готово јело у тренуцима када немате времена за његову припрему од самог старта.
Штеди новац – замрзавање хране је опција за већу количину намирница које сте купили, по вероватно нижој цени од регуларне, а немате намеру одмах да употребите за припрему јела.
Прочитајте још: ОМИЉЕНО ЛЕТЊЕ ВОЋЕ: Зашто БРЕСКВЕ треба јести чешће?
Одржава свежину хране – уместо да после трећег дана баците покварен ручак који нико није хтео да поједе из фрижидера, опција замрзавања вам даје прилику да га кроз две, три недеље извадите и ставите на сто.
Погодно је – замрзавање хране је савршен начин да при руци имате већи асортиман намирница које можете искористити за припрему јела, без трчања до продавнице у задњој минути јер вам је понестало састојака.
Здраво је – замрзнута храна може безбедно да борави на леду и до 6 месеци. При том имаћете на дохват руке увек свеже намирнице
Прочитајте још: Ако имате проблема са ДЕПРЕСИЈОМ све што вам треба је ЛИМУНАДА и још један САСТОЈАК
Намирнице које можете да замрзавате су:
ПУТЕР – одлична намирница за замрзавање која не мења своју текстуру након што је била на леду. Ако имате прилику да купите већу количину путера по повољној цени, искористите је јер путер безбедно можете чувати у свом замрзивачу до следеће употребе.
МЛЕКО – иако млеко има тенденцију одвајања након замрзавања, довољно је да га промућкате након што се одмрзне и сасвим је погодно за коришћење нарочито при припреми јела.
ПАВЛАКА – конзистенција павлаке се у мањој мери мења када се нађе на леду, али за употребу при препреми хране је сасвим у реду. Такође је погодна и за припрему торти и колача.
Прочитајте још: Спанаћ спремите НЕЖНО, а пилетину са маринадом ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕШ
КРЕМ СИР – попут павлаке и крем сир благо мења свој изглед када се замзне. Ако планирате да га мажете на пецива неће изгледати нарочито лепо, али ће му укус бити непромењен. С друге стране за припрему печења и при кувању ће бити савршен.
ЈОГУРТ – ако при руци имате већу количину јогурта, а брине вас истек његовог рока, слободно га одложите у замрзивач, где ће и након вађења бити перфектан за употребу, уз обавезно мућкање.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ