Сир има богату кулинарску историју, а људи га праве већ више од 4.000 година. Данас постоји 2.000 сорти па је логично запитати се: који је најздравији сир?
Ране студије потврдиле су везу између високог уноса засићених масти из млечних производа и већег ризика од срчаних болести. Ипак, пуномасни млечни производи можда нису тако нездрави као што се мислило, према новијим истраживањима.
Преглед студија из 2023. закључио је да је сир "богат храњивим материјама" и да има "неутралне до умерене користи за људско здравље".
"Иако садржи засићене масти, сир садржи корисне храњиве материје попут протеина и калцијума", каже дијететичарка Наталие Ризо за Тодаy.
На пример, кришка чедара има пет грама засићених масти, али и седам грама протеина те осигурава 14% препоручене дневне вредности калцијума. Осим тога, у сиру се налазе и витамини А и Б. Који је сир најздравији?
"Ја бих рекла да је најздравији избор свежи сир. Садржи мање засићених масти и више протеина од већине других сирева", напомиње Ризо.
Пола шољице немасног свежег сира има:
- 90 калорија
- 12 грама протеина
- 2.5 грама масти
- 5 грама угљених хидрата
- 125 милиграма калцијума (10% дневне вредности)
Другопласирани су меки сиреви попут рикоте или моцареле који се производе од немасног или обраног млека, па имају мање засићених масти и уопштено су здравији.
"Тврди сиреви попут пармезана, чедара и швајцарског природно имају мање лактозе, па би људи осетљиви на лактозу могли да имају користи од одабира тих производа.
Уопштено, сваки сир је добар у умереним количинама, а нутритивни садржај само мало варира међу сортама", поручује Ризо.
(Б92)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ